Ucraina are dreptul să lovească ținte militare de pe teritoriul Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat dreptul Ucrainei de a ataca ținte militare pe teritoriul Rusiei, în conformitate cu dreptul internațional, într-un interviu recent acordat televiziunii United News, citat de Kyiv Independent.

Stoltenberg a subliniat clar că Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv la efectuarea de lovituri pe teritoriul agresorului, în acest caz, Rusia.

Aceasta este o interpretare directă a dreptului internațional. Acesta permite unei țări aflate sub atac să se apere prin toate mijloacele disponibile, inclusiv atacarea țintelor militare ale agresorului.

„Poziția mea este că nu există nicio îndoială că Ucraina are dreptul de a ataca ținte militare legitime pe teritoriul țării agresoare, Rusia”, a declarat Stoltenberg.

Declarația sa subliniază că nu există nicio îndoială în acest sens, iar acest drept este bine definit în legislația internațională.

„Acest lucru este clar definit de dreptul internațional. Din moment ce acesta este un război pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar acest lucru include lovituri pe teritoriul agresorului. Acest lucru este absolut clar pentru mine”, mai spune acesta.

Șeful NATO a prezentat un argument similar la 10 iulie, în cadrul celui de-al 75-lea summit aniversar al alianței, la Washington, D.C.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg / SURSA FOTO: nato.int

Poziția SUA privind utilizarea armelor furnizate

În contrast, politica Statelor Unite limitează utilizarea armelor furnizate de acestea în Ucraina.

Într-o declarație din iunie, președintele Joe Biden a subliniat că forțele ucrainene nu pot folosi aceste arme pentru a lovi la 300 km:

  • în interiorul teritoriului rus
  • la Moscova și Kremlin

Aceste arme trebuie folosite în proximitatea graniței, în special pentru a contracara atacurile asupra Ucrainei lansate din Rusia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Washingtonului să ridice aceste restricții. El spunea că utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în interiorul Rusiei și al Crimeei ocupate ar putea produce rezultate imediate.

Totuși, într-o conferință de presă din 11 iulie, președintele Biden a evitat să clarifice o eventuală schimbare în politica SUA. El a sugerat că atacurile împotriva Moscovei nu ar avea sens strategic.

„Salut decizia aliaților de a deschide posibilitatea unei utilizări mai mari a armelor pentru a lovi aceste ținte”, a spus el.

Atacuri rusești soldate cu 13 morți și 54 de răniți în Ucraina în ultima zi

Atacurile rusești au ucis 13 persoane și au rănit alte 54, inclusiv copii, în Ucraina în ultima zi, au raportat autoritățile regionale pe 14 iulie.

Victime civile au fost raportate în regiunile Harkov, Donețk, Kherson și Dnipropetrovsk.