Banca Centrală din Ucraina a anunţat vineri că a limitat la 15.000 de grivne ucrainene (1.095 euro) suma maximă ce poate fi retrasă într-o zi din conturi bancare din Ucraina, în timp ce ţara se află în pragul falimentului.
Moneda ucraineană, hrivna sau grivna, a pierdut un sfert din valoarea sa de la începutul anului. Preocupările investitorilor se amplifică pe fondul crizei politice care a antrenat destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi tensiunile separatiste proruse în Crimeea. Fără un ajutor financiar internaţional rapid, Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată.
Potrivit noului premier al guvernului de tranziţie, Arseni Iaţeniuk, datoria publică ucraineană ajunge la 75 miliarde de dolari, dublu faţă de nivelul anului 2010, când Ianukovici a venit la putere.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a primit joi o cerere oficială de ajutor din partea Ucrainei şi este 'pregătit să răspundă', a declarat directoarea generală a organizaţiei financiare internaţionale, Christine Lagarde. Ucraina a anunţat anterior că are nevoie de un ajutor de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani.
Rusia, care a promis anul trecut un împrumut de 15 miliarde de dolari, din care nu a acordat decât trei miliarde de dolari până acum, a apreciat că nu are obligaţii legale să acorde şi restul sumei, deoarece Ianukovici, aflat atunci la putere, a fost destituit.
Autorităţile ucrainene au cheltuit miliarde de dolari pentru a susţine moneda naţională în cursul anului trecut, în timp ce ţara era în recesiune şi rezervele monetare ajunseseră la un nivel periculos de scăzut.AGERPRES