Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a vorbit despre situația din Ucraina, precizând cine ar putea câștiga războiului. John Kirby a adăugat că Vladimir Putin nu și-a atins obiectivele strategice în țara condusă de Volodimir Zelenski.
Putin și-a atins exact zero dintre obiectivele sale
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a vorbit despre conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei. Oficialul american spune că există șanse destul de mari ca ucrainenii să câștige războiului cu Rusia, având în vedere că Vladimir Putin nu a reușit să atingă niciun obiectiv strategic pe care îl avea în această țară.
”Sigur că (ucrainenii, n.r.) pot câștiga. Și dacă vă uitați la ceea ce au reușit să facă până acum, dl. Putin și-a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în Ucraina”, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Chiar dacă liderul de la Kremlin a preluat controlul asupra unui număr mic de localități, acesta nu a reușit să pună mâna pe cele pe care și le dorea, mai spune John Kirby.
”A preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități. Și nici măcar nu erau cele pe care chiar le dorea. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cernihiv. Nu a luat Harkovul, nu a luat Nikolaev din sud”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Nu se știe când se va termina războiul
Statele Unite ale Americii nu știu când ofensiva din Ucraina va lua sfârșit, în timp ce Departamentul american al Apărării spune că acest conflict ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai lungă, dacă Vladimir Putin va concentra luptele în estul Ucrainei.
Un înalt oficial, care a dorit să rămână sub protecția anonimatului, a declarat că nu este exclus ca armata rusă să se întoarcă în Kiev. Amintim că Vladimir Putin a trimis 130 de batalioane în Ucraina, iar mai mult de 80 au rămas pe teritoriul țării conduse de Volodimir Zelenski.
Rusia se apropie vertiginos de incapacitate de plată
Luni, Statele Unite au împiedicat Rusia să plătească deținătorilor datoriei sale suverane peste 600 de milioane de dolari din rezervele înghețate deținute la băncile americane, spunând că Moscova trebuie să aleagă între a-și goli rezervele de dolari pe plan intern și intrarea în incapacitate de plată, transmite Reuters.
Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de când a renunțat la plățile datorate după Revoluția bolșevică din 1917, dar obligațiunile sale au redevenit un punct fierbinte în criza diplomatică și în schimbul de sancțiuni între Moscova și capitalele occidentale.
“Acest lucru accelerează calendarul în jurul momentului în care Rusia nu mai are spațiu în ceea ce privește dorința și capacitatea de plată”, a declarat un manager de fonduri care deține una dintre obligațiunile care trebuie plătite luni.