Ucraina se află într-o situație economică și politică fără precedent. În aproape cinci luni de când Rusia a declanșat invazia, lucrurile au degenerat. În acest sens, conform unei rezoluții guvernamentale publicate în cursul zilei de miercuri, Ucraina face un apel către deținătorii internaționali de obligațiuni să accepte o amânare de 2 ani a plății datoriilor sale.

Sursa citată precizează că la momentul actual, Ucraina are nevoie să își concentreze resursele financiare în scădere, pentru a lupta contra Rusiei, pe front, anunță Reuters.

Menționăm faptul că după declanșarea războiului din luna februarie și până în prezent, Ucraina se confruntă cu o prăbușire a PIB-ului estimată la 33-45%. În acest sens, parlamentarii au cerut ministerului de finanțe al țării să negocieze amânarea plății datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de dolari până pe 15 august.

Ce datorii are Ucraina?

Cei mai mulți creditori susțin că amânarea ratelor va fi cel mai probabil acceptată, având în vedere că marile puteri occidentale susțin acest lucru. De asemenea, amânarea ar veni la timp pentru a amâna aproximativ 1,2 miliarde de dolari din plățile datoriei scadente la începutul lunii septembrie.

În același timp, documentul făcut public miercuri mai arată că Ucraina mai vrea să ofere creditorilor plăți suplimentare ale dobânzilor odată ce perioada de amânare se va încheia, încercând astfel să evite ceea ce ar fi clasificat drept o incapacitate de plată dură, arată Reuters. 

Menționăm faptul că, potrivit datelor existente până acum, Ucraina a estimat un deficit fiscal de 5 miliarde de dolari – sau 2,5% din PIB-ul de dinainte de război, pe lună. Acest lucru, susțin economiștii, împinge deficitul fiscal la 25% din PIB, față de doar 3,5% înainte de război. 

La rândul lor, cercetătorii de la Școala de Economie din Kiev au făcut câteva estimări. Potrivit acestora, va fi nevoie deja de peste 100 de miliarde de dolari pentru a reconstrui infrastructura bombardată a Ucrainei.

Propunerea Ucrainei privind amânarea datoriilor ar putea fi acceptată

De cealaltă parte, șeful Băncii Europene de Investiții a avertizat că suma ar putea ajunge la mii de miliarde de dolari dacă războiul va continua.

La scurt timp după propunerea Ucrainei, creditorii bilaterali au părut a fi deschiși la o astfel de amânare.

„Noi, în calitate de creditori bilaterali oficiali ai Ucrainei, intenționăm să oferim o suspendare coordonată a serviciului datoriei”, a declarat un grup de guverne, printre care se numără Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Japonia și Marea Britanie, la scurt timp după ce Ucraina a făcut propunerea.

„De asemenea, încurajăm cu tărie toți ceilalți creditori bilaterali oficiali să ajungă rapid la un acord”, a adăugat grupul. Menționăm faptul că la momentul actual, Ucraina are un număr semnificativ de obligațiuni, dar și împrumuturi care depășesc suma de 20 de miliarde de dolari.