Ucraina cere ca Odesa să fie inclusă pe lista siturilor UNESCO. Orașul a devenit ținta mai multor bombardamente

În acest context, UNESCO a subliniat că centrul său istoric, renumit pentru arhitectura sa, a fost deja „afectat de bombardamente” şi se ală „la doar câteva zeci de kilometri de linia frontului” cu armata rusă.

Zona a înflorit după ce împărăteasa Ecaterina cea Mare a decretat, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, că va fi poarta modernă a Rusiei la Marea Neagră, notează afp.com

Avertismentul lansat de analiști

În momentul de față, analiştii spun că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea viza în curând Odesa pentru a bloca total accesul Ucrainei la Marea Neagră, posibil cu bombardamente grele, precum cele care au demolat portul Mariupol.

La sfârşitul lunii iulie, oraşul a fost lovit de rachete, la doar câteva ore după ce Rusia a fost de acord să permită ca un transport de cereale ucrainene să plece din port.

Geamuri şi un acoperiş de la Muzeul de Arte Frumoase au fost distruse, afirmă UNESCO. Directorul Audrey Azoulay s-a întâlnit, marţi, la Paris, cu ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko.

UNESCO a spus că experţii săi, aflaţi deja acolo, vor oferi asistenţă tehnică pentru ca Odesa să poate fi adăugată pe lista locurilor de patrimoniu ameninţate.

Catedrala Sfânta Sofia din Kiev şi centrul istoric din Liov, recunoscute deja ca situri UNESCO, ar putea ajunge de asemenea pe lista celor în pericol, pentru a ajuta la protejarea lor.

Ucraina a întrerupt asistența logistică a armatei ruse pe fluviul Nipru

În altă ordine de idei, amintim că armata ucraineană a tăiat sprijinul logistic al invadatorilor ruşi peste fluviul Nipru, în regiunea Herson, prin atacuri ţintite asupra podurilor, pontoanelor şi feriboturilor, potrivit purtătoarei de cuvânt a Forţelor armate din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, citată de EFE.

Purtătoarea de cuvânt, Gumeniuk, nu a exclus marţi într-o conferinţă de presă ca Rusia să continue să încerce să instaleze pontoane sau feriboturi. Aceasta a mai afirmat că instalarea pontoanelor vor fi o ţintă permanentă a atacurilor ucrainene.

În acelaşi timp, Natalia Gumeniuk a negat că pagubele cauzate hidrocentralei de la Nova Kahovka se datorează atacurilor ucrainene asupra unui pod din apropiere. Ucraina, a explicat Gumeniuk, nu urmăreşte să distrugă acest tip de infrastructură în zonele ocupate.

Nova Kahovka a fost ultimul punct strategic pentru ruși în vederea de a traversa fluviul pentru a-şi asigura aprovizionarea. Aceștia au încercat să-și creeze mai multe posibilități de avansare acolo.

Gumeniuk a declarat că în zona respectivă are loc o „luptă poziţională” şi a refuzat să ofere mai multe detalii.