În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. În luna mai, FMI a eliberat o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari din acest program, iar eliberarea celei de a doua tranşe este aşteptată pentru sfârşitul acestei luni.
'Vrem ca cea de a treia şi cea de a patra tranşă să fie combinate. Am calculat că astfel vom putea primi aproximativ 2,2 miliarde de dolari până la finele acestui an', a declarat Shlapak.
Noile fonduri ar urma să ajute Ucraina să continue măsurile de austeritate anunţate în luna februarie de premierul Arseni Iaţeniuk. Pentru a putea primi fonduri de la FMI, Ucraina s-a angajat să demareze un amplu program de austeritate care include eliminare a 24.000 de locuri de muncă în sectorul public, creşterea taxelor, vânzarea activelor statului şi eliminarea subvenţiilor pentru gazele naturale.
Conflictul cu separatiştii din estul ţării afectează economia Ucrainei şi îngreunează eforturile de implementare a măsurilor de reforme cerute în programul de asistenţă financiară convenit cu FMI, a declarat miercuri premierul Arseni Iaţeniuk.
Economia ucraineană este într-un declin accelerat după ce în luna aprilie rebelii pro-ruşi au înfiinţat o republică separatistă în estul ţării. În al doilea trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut al Ucrainei a înregistrat o contracţie de 4,7% în ritm anual, iar în condiţiile în care producţia industrială s-a prăbuşit cu 12% în luna iulie nici perspectivele pentru trimestrul al treilea nu par promiţătoare.
SURSA: Agerpres