Ucraina a cerut Germaniei să oprească livrările de gaze rusești prin gazoductul Nord Stream 1. În cazul în care nu poate face acest lucru, Ucraina a cerut ca fluxurile să fie reduse.
Ucraina cere opririle livrărilor de gaze rusești! Lovitură totală pentru Germania
Ucraina a cerut Germaniei fie să oprească, fie să reducă drastic fluxurile de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1.
Anunțul a fost făcut în cursul zilei de vineri, 27 mai, de către șeful operatorului sistemului de gaze al Ucrainei.
Serhiy Makogon a declarat că sistemul ucrainean de transport de gaze și compania energetică de stat ucraineană Naftogaz au trimis un apel la Ministerul german al Economiei și la autoritatea germană de reglementare cu privire la suspendarea gazului din Nord Stream 1.
„Împreună cu Naftogaz am trimis un apel către Ministerul german al Economiei și către autoritatea germană de reglementare… privind suspendarea Nord Stream 1”, a declarat șeful operatorului sistemului de gaze din Ucraina.
Ucraina poate oferi o rută de transport alternativă
Ucraina este dispusă și capabilă să ofere o rută de transport alternativă la conducta care trece pe sub Marea Baltică, a declarat Serhiy Makogon la televiziunea ucraineană.
Proiectul de gaz Nord Stream 2 a fost deja oprit de către Germania, pe fondul războiului din Ucraina.
Construcția Nord Stream 2, proiect deținut pe jumătate de compania rusă de stat Gazprom într-un consorțiu cu companii energetice europene, a fost concepută pentru a dubla livrările de gaz rusesc către Germania.
Presiuni pentru ca țările europene să devină independente de Rusia
Țările europene au fost presate să își reducă dependența energetică față de Rusia, care folosește veniturile din vânzările de gaz, petrol și cărbune pentru a finanța războiul, scrie Reuters.
La 27 mai, Slovacia a anunțat că și-a redus considerabil dependența față de livrările de gaze din Rusia. Țara și-a redus dependența cu 65%, a declarat ministrul Economiei, Richard Sulik.
Slovacia a reușit să facă acest lucru prin semnarea mai multor contracte de furnizare de gaze, inclusiv a unuia cu Norvegia și a altora de furnizare de gaz lichefiat livrat cu petroliere.
Premierul Eduard Heger a anunțat, de asemenea, începerea operațiunilor de testare a unui gazoduct care leagă Polonia și Slovacia la o nouă stație de comprimare a gazelor naturale din estul Slovaciei.
Conducta, construită cu finanțare UE, va permite Slovaciei să obțină gaze și din Norvegia și de peste mări, a spus el.