Ucraina cere noi sancțiuni împotriva Rusiei. Țara avertizează împotriva oboselii UE în fața războiului
Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a avertizat cu privire la ”oboseala” în fața războiului ruso-ucrainean. În cursul zilei de marți, 22 noiembrie, acesta a insistat că ar trebui adoptat un nou pachet de măsuri împotriva Federației Ruse.
În cadrul unei conferințe de presă în regim online, el le-a spus colegilor din Uniunea Europeană că ar trebui să respingă orice îndoială și orice oboseală, adăugând că ei ar trebui să termine rapid cel de-al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, subliniind că acest lucru trebuia să se întâmple de mult timp.
„Dacă noi, ucrainenii, ne suntem obosiţi, restul Europei nu are drept moral sau politic de a obosi”, a apreciat ministrul ucrainean de Externe.
Operatorul nuclear Rosatom trebuie neapărat sancționat
Ministrul ucrainean de Externe a cerut, în special, sancționarea operatorului nuclear Rosatom din cauza rolului pe care acesta îl are în ocuparea de către Federația Rusă a centralei nucleare ucrainene din Zaporojie.
În plus, Dmitro Kuleba a mai declarat că sancțiunile sunt importante deoarece permit oprirea industriei militare ruse.
„Capacitatea Rusiei de a produce noi rachete trebuie distrusă pentru a o împiedica să aibă resurse suplimentare pentru a ucide ucraineni, a distruge oraşele ucrainene şi sistemul energetic”, a spus el.
Șeful diplomației ucrainene a mai cerut sporirea de livrări de arme din partea țărilor occidentale, în special sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce Federația Rusă și-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurilor energetice ale țării. În acest fel, milioane de ucraineni au stat în întuneric, scrie France Presse.
Ucraina a primit ajutor și din partea SUA
Vedeta actuală a ajutorului militar american pentru Ucraina este sistemul de rachete HIMARS al Lockheed Martin, aceeași armă pe care pușcașii marini americani au folosit-o pentru a ajuta la reducerea la scrum a unei mari părți din Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, în 2017. Statele Unite au trimis doar treizeci și opt de sisteme HIMARS în Ucraina. O altă armă de artilerie pusă la dispoziția Ucrainei este obuzierul M777 de 155 mm. Statele Unite au furnizat Ucrainei doar două sisteme de rachete anti-navă Harpoon.
Președintele Joe Biden spune că nu va trimite trupe americane pentru a lupta împotriva Rusiei, deoarece acest lucru ar declanșa al treilea război mondial. Dar cu cât războiul durează mai mult și cu cât escaladează mai mult, cu atât devine mai clar că forțele americane sunt direct implicate în multe aspecte ale războiului: ajută la planificarea operațiunilor ucrainene, furnizează informații prin satelit, poartă un război cibernetic și operează sub acoperire în interiorul Ucrainei ca forțe pentru operațiuni speciale și paramilitari CIA, scrie The Progressive Magazine.