Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a publicat pe Facebook un mesaj prin care spune că Ucraina va cere mai multe arme, muniții și sprijin logistic în cadrul unei noi întâlniri care va avea loc în cursul zilei de marții, 14 februarie.
Oficialul ucrainean a mai spus că va cere și o platformă de avioane de vânătoare.
”Vom lucra intens cu partenerii în zilele următoare. Ritmul este extrem de susţinut”, a precizat acesta pe rețelele de socializare, subliniind și care va fi una dintre principalele teme pe care le va aborda la noua reuniune.
Ministrul Oleksii Reznikov spune că tema este ”protejarea cerului ucrainean, inclusiv cu o platformă de avioane de vânătoare”.
Ucraina cere noi muniții și arme
Oficialul ucrainean spune că va urmări să impulsioneze livrarea de tancuri occidentale către țara sa. El a mai spus că Ucraina dorește în special tancuri germane leopard, cele care vor ajunge în țară în primăvară.
De asemenea, el a mai spus că va cere crearea unei rezerve consistente de muniţii, din care armata ucraineană consumă mari cantităţi în lupta contra armatei ruse, precum şi intensificarea sprijinului în materie de logistică, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor militare.
Ucraina folosește mai multă muniție decât poate NATO să producă
Cu toate că Ucraina cere mai multă muniție, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că această țară consumă mai multă muniție decât poate Alianța să producă.
Acesta a mai spus că statele NATO au făcut un inventar al munițiilor după ajutorul oferit Ucrainei. În context, el a cerut țărilor NATO să își majoreze producția de muniții, în special în ceea ce privește producția de obuze de calibru greu.
Un diplomat european a declarat la un moment dat că ”dacă Europa ar ajunge să lupte împotriva Rusiei, unele ţări şi-ar epuiza muniţia în câteva zile”.
Restul cerințelor pe care le are Ucraina
Nu în ultimul rând, ministrul ucrainean a mai cerut ca programele de instruire pentru soldații ucraineni să se intensifice. El se referea la programele care deja au început în Marea Britanie și Polonia, respectiv cele pentru folosirea tancurilor Challenger 2 și pentru folosirea tancurilor germane Leopard 2.
Ucraina speră că la reuniunea de marţi aliaţii săi occidentali vor clarifica numărul de tancuri pe care i le vor oferi şi calendarul livrărilor, după ce primele tancuri grele au fost promise pentru sfârşitul lunii martie.