Conflictul din Marea Roşie afectează Ucraina, țară aflată în război
Noi probleme pentru Ucraina. Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a menționat că în luna decembrie s-a înregistrat un volum ridicat de exporturi. Ministrul se așteaptă la o scădere a ritmului în ianuarie.
Problemele de la Marea Roșie au avut un impact asupra fluxului de exporturi. S-a întâmplat deoarece o parte semnificativă a acestora merg către China, Asia și Africa și traversează Marea Roșie.
Acest lucru a dus la o încetinire semnificativă a circulației navelor, conform declarațiilor oficialului, într-un interviu acordat televiziunii naționale din Ucraina.
„Un volum ridicat a fost exportat în decembrie, dar ritmul va scădea în ianuarie. Există problemele de la Marea Roşie şi o parte a exporturilor noastre au trecut şi trec prin Marea Roşie către China, Asia şi Africa, prin urmare a încetinit semnificativ circulaţia vapoarelor”, a declarat Solsky pentru televiziunea naţională din Ucraina.
De la începutul lunii noiembrie, atacurile efectuate de rebelii houthi din Yemen asupra vaselor din regiune au provocat o încetinire a comerțului dintre Asia și Europa. În plus, au stârnit îngrijorare în rândul marilor puteri.
Extinderea numărului atacurilor desfășurate de rebelii houthi a generat ca răspuns intervenții militare din partea Statelor Unite și Marii Britanii. Acestea au avut aproximativ 30 de ținte în Yemen în cursul săptămânii trecute.
Miercuri seara, armata americană a comunicat că a efectuat lovituri asupra a 14 rachete ale rebelilor houthi în Yemen, având ca scop „protejarea” navigației în regiune. Acesta a fost atacul occidental cu numărul patru, în ultima săptămână.
Ucrainenii au un excedent exportabil de 50 de milioane de tone
Conform explicațiilor lui Solsky, celebrarea Anului Nou a constituit un alt motiv pentru reducerea livrărilor de produse alimentare.
În luna decembrie, Ucraina a realizat exporturi de 4,8 milioane de tone metrice de produse alimentare. Ele erau transportate prin coridorul maritim de la Marea Neagră. Astfel, țara a depășit nivelul maxim înregistrat lunar în cadrul prealabilului acord mediat de ONU.
În urma retragerii Rusiei în luna iulie din acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim securizat, Ucraina a instituit un „coridor umanitar”. El era folosit pentru a evita practic blocada rușilor asupra porturilor țării, din Marea Neagră.
În acel moment, autoritățile de la Kiev au adus la cunoștință Organizația Maritimă Internațională cu privire la instituirea unei rute temporare de transport maritim. Acesta traversa și apele teritoriale ale României.
Mai târziu, un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Ucraina a afirmat că această rută va fi utilizată și pentru expedierea cerealelor către țările din Africa și Asia.
În februarie 2022, înainte de invazia Rusiei, Ucraina efectua exporturi lunare de aproximativ șase milioane de tone de produse alimentare prin intermediul Mării Negre.
Guvernul de la Kiev estimează că recolta de cereale și semințe oleaginoase va atinge 79 de milioane de tone în 2023.
Excedentul exportabil în perioada 2023/2024 este prognozat să fie de aproximativ 50 de milioane de tone.