Luni, Ucraina a recunoscut oficial că s-a angajat în „acțiuni ofensive” în anumite zone ale frontului, afirmând că a avansat teritorial în apropierea orașului Bahmut, puternic afectat, din regiunea estică. Cu toate acestea, Ucraina a minimalizat amploarea atacurilor, contrazicând afirmația Moscovei privind respingerea acestora.
”Sectorul Bahmut rămâne epicentrul ostilităţilor”, anunţă într-o postare pe Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.”Înaintăm acolo pe un front destul de larg”, scrie ea.
Kievul a recucerit o parte din satul de lângă Bahmut, recunoaște șeful Wagner
Potrivit șefului grupului de mercenari Wagner, forțele ucrainene ar fi recâștigat controlul asupra unei porțiuni dintr-un sat din apropierea orașului anexat Bahmut, pe care l-a considerat o „rușine”. Într-o înregistrare publicată, Evgheni Prigozhin a declarat că trupele se retrag și că o parte din așezarea Berkhivka a fost deja pierdută. Forțele ucrainene au desfășurat atacuri atât în nordul, cât și în sudul zonelor din jurul Bahmut.
Wagner a revendicat anterior controlul asupra Bahmut în luna mai, după o perioadă prelungită de conflict intens. Satul Berkhivka este situat la aproximativ 2,9 km nord-vest de Bahmut. Denis Pușilin, guvernatorul regiunii Donețk, susținută de Moscova, care cuprinde Bahmut, a transmis televiziunii ruse de stat că situația de pe flancurile orașului este „sub control”, dar caracterizată ca fiind „foarte dificilă”.
Posturi de radio rusești „piratate” pentru a difuza un mesaj fals al lui Putin
Potrivit agențiilor de știri ruse, Kremlinul a declarat că o alocuțiune radiofonică susținută de președintele Vladimir Putin și auzită la posturile rusești de la granița cu Ucraina a fost de fapt un fals creat în urma unui hack. Agenția de știri de stat RIA a raportat că mai multe posturi de radio au difuzat adresa falsă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a referit la aceste mesaje ca fiind complet inventate.
Surse media rusești independente au menționat că anunțul a informat în mod fals locuitorii din regiunile Rostov, Belgorod și Voronej, care se învecinează cu Ucraina, că forțele ucrainene au trecut granița în Rusia. De asemenea, adresa susținea în mod inexact că în regiunile de frontieră a fost impusă legea marțială și că a fost inițiată o mobilizare militară la nivel național pentru un război între Rusia și Ucraina. Postul de radio MIR a descris incidentul ca fiind o tentativă de piratare care a durat aproximativ 40 de minute și a denunțat-o ca fiind un act complet fals și provocator, scrie The Telegraph.