Ucraina acuză armata rusă că pune în pericol toată Europa

Ministrul de Externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, susţine ferm că militarii ruşi pun „întregul continent în pericol” deoarece utilizează centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe post de bază militară. Din această cauză, oficialii ucraineni se tem că bombardamentele de acolo ar putea provoca o scurgere de radiaţii.

„Timp de decenii, siguranţa nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat duminică Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

„Invadatorii ruşi au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruşi trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, a precizat el, potrivit agenției de presă Sky News.

Nivelul de radiaţii de la centrala nucleară Zaporojie este normal

Potrivit informațiilor transmise de către autoritățile ucrainene, armata rusă ar fi bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, însă  Ministerul Apărării din Rusia susține ferm că soldații ucraineni au atacat acea zonă.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, generalul rus Igor Konaşenkov, a precizat că două atacuri au lovit terenul centralei nucleare de la Zaporojie.

În ciuda acestui fapt, Energoatom a confirmat duminică că nivelul radiațiilor radioactive nu a crescut acolo, precizând că nu are informaţii despre noile bombardamente de la Zaporojie, relatează agenția de presă Reuters.

Totuși, sâmbătă după-amiază, Energoatom anunța că armata rusă „a bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi. Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive și există și un risc ridicat de incendiu”, relatează agenția de presă AFP.

Energoatom este o întreprindere de stat din Ucraina, care operează toate cele patru centrale nucleare din țara vecină. Ucraina ocupă locul al șaptelea loc în lume și al cincilea loc în Europa în ceea ce privește numărul de reactoare nucleare operate, capacitatea totală și energia electrică produsă. Energoatom este angajată în:

  • construcția de noi unități de energie;
  • reabilitarea celor aflate în funcțiune;
  • achiziționarea de combustibil nuclear;
  • eliminarea deșeurilor radioactive;
  • înființarea unei infrastructuri naționale pentru gestionarea combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive;
  • întreținerea securității la instalațiile nucleare;
  • recalificare și îmbunătățiri de calificare;