Kievul va încerca să obțină redeschiderea tranzitului de alimente și cereale prin Polonia, ca „un prim pas” în cadrul discuțiilor de luni de la Varșovia, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii, după ce Polonia și Ungaria au anunțat interdicții asupra unor importuri din Ucraina.

Ucraina vrea redeschiderea tranzitului produselor agricole

Unele porturi de la Marea Neagră au fost blocate după ce invazia Rusiei în Ucraina a început în februarie anul trecut, iar cantități mari de cereale ucrainene – care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană – au ajuns să rămână în țările din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice.

Acest lucru a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali, punând presiune asupra guvernelor care au apelat la Uniunea Europeană pentru a lua măsuri înainte ca Varșovia și Budapesta să ia propriile decizii în weekend.

Interdicția poloneză privind cerealele, în vigoare de sâmbătă seara, s-a aplicat și tranzitului prin această țară. Oficialii au declarat că este menită să împiedice transportul de cereale să intre pe piața poloneză.

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este destul de important și este lucrul care ar trebui făcut necondiționat, iar după aceea vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky.

„În ceea ce privește cifrele, tot ceea ce a trecut granița poloneză (din Ucraina)… reprezintă aproximativ 10% din tot ceea ce a exportat Ucraina (de produse alimentare)”, a spus el în comentariile publicate pe aplicația de mesagerie Telegram de către Ministerul Agriculturii.

Livrările către Ungaria au reprezentat aproximativ 6% din exporturile agricole ale Ucrainei, a spus el, adăugând că tranzitul alimentelor ucrainene prin Ungaria și Slovacia nu a fost afectat.

Miercuri se va discuta în România

El a mai spus că vor avea loc discuții suplimentare în această săptămână în România, miercuri, și în Slovacia, joi.

Ucraina își exportă de obicei produsele agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, care au fost deblocate în iulie anul trecut, în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și ONU.

Într-o scrisoare adresată luna trecută Comisiei Europene, prim-miniștrii Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei au declarat că a avut loc o creștere fără precedent a transporturilor de produse, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, păsări de curte și zahăr.

Aceștia au declarat că ar trebui luate în considerare tarifele pentru importurile agricole ucrainene. Statele au făcut presiuni pentru un mecanism de achiziție pentru a cumpăra cereale ieftine.