Ucraina ar avea dovezi că o dronă rusă a căzut în România. Luminița Odobescu dezminte

drona

SURSA FOTO: Dreamstime

Luminița-Teodora Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, dezminte informația potrivit căreia o dronă aparținând Rusiei a lovit teritoriul românesc. Informația a fost dată publicității de către Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Luminița Odobescu îl contrazice pe omologul său de la Kiev, care spune că o dronă rusă a căzut în România

Luminița-Teodora Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a dezmințit informația potrivit căreia o dronă aparținând Rusiei ar fi căzut pe teritoriul țării noastre.

Informația a pornit de la Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba. Acesta a făcut o declarație luni, 4 septembrie, în care insistă că Ucraina este în posesia unor dovezi fotografice în acest sens. Totul s-ar fi întâmplat în timpul unui atac aerian din timpul nopţii trecute. Ținta atacului ar fi fost portul ucrainean Izmail.

Kuleba susține că, în prezent, autoritățile din România analizează situația.

„Cred că, în acest caz particular, ele (autorităţile române – n.r.) studiază acum toate aspectele a ceea ce s-a întâmplat. Nu are rost să negăm că acolo a căzut ceva. Iar noi afirmăm cu autoritate, cu dovezi, că au fost drone Shahed care au zburat acolo. Avem dovezi fotografice că ceva a căzut acolo”, a declarat Kuleba, citat de agenţia Ukrinform.

Reprezentantul Ucrainei consideră că se dorește evitarea escaladării situației.

„Există tendinţa de a încerca să nu se escaladeze interpretarea unor evenimente de către parteneri, pentru a nu fi implicaţi într-un conflict direct”.

Kuleba susține că punctul de vedere al Ucrainei este clar în acest sens. Totodată, potrivit lui, concluzia va trebui să fie făcută de autoritățile române. Autoritățile ucrainene sunt pregătite să colaboreze cu cele din România pentru a demonstra activitatea Rusiei.

„Avem dovezi fotografice. Suntem gata să le împărtăşim, dar concluziile finale vor fi trase de autorităţile române, care vor trebui nu doar să tragă concluzii, ci şi să spună ce vor face cu ele. Este mai uşor să tragi concluzii decât să faci ceva în legătură cu ele. De aceea avem o reacţie atât de prudentă”, a explicat ministrul ucrainean.

Anterior acestei informări, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, susținea la rândul său, pe Facebook, această ipoteză. El indica o informație oferită de grănicerii Ucrainei.

Ministrul român de Externe dezminte informația

Luminiţa Odobescu a oferit o declarație despre acest incident luni, cu ocazia unei vizite de lucru în Berlin. Potrivit acesteia, pe teritoriul român nu au existat nici atacuri, nici resturi ale unor atacuri ale Rusiei.

„Bineînţeles că există un risc, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de graniţele noastre (…)

Am văzut că Rusia continuă în mod cinic să atace infrastructura civilă, nepermiţând Ucrainei să îşi exporte cerealele. Bineînţeles, există riscul unor accidente sau incidente, dar deocamdată nu a fost cazul”, a precizat ministrul, citat de The Guardian.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, infirmase la rândul său în mod categoric această informație. Potrivit acestuia, Ministerul Apărării a monitorizat situaţia şi că până în acest moment nu a existat niciun pericol în sensul amenințărilor militare directe.

„În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”, potrivit lui Angel Tîlvăr.