Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat îngheţarea datoriei de 20 miliarde de dolari, timp de doi ani
Totul s-a întâmplat după ce creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea venită de la Kiev de a îngheţa, timp de doi ani, plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale care se ridicau la aproximativ 20 de miliarde de dolari.
Prin această înţelegere, Guvernul Ucrainei a reuşit să evite intrarea în incapacitate de plată.
Având în vedere modul în care decurge războiul din Ucraina, creditorii internaţionali nu prognozează vreun acord de pace între Kiev şi Moscova în următoarele şase luni, notează jurnaliştii agenţiei Reuters.
Din acest motiv, ei au convenit să să amâne plăţi în conturile de capital şi de dobânzi pentru 13 obligaţiuni suverane ale statului ucrainean ce ajung la maturitate între anii 2022 şi 2033.
Printre cei mai mari deținători de datorii ale Ucrainei regăsim BlackRock Inc, Fidelity International, Amia Capital și Gemsstock Ltd.
„Ucraina a primit și a acceptat consimțământul a aproximativ 75% din valoarea totală a principalului agregat al titlurilor în circulație”, se arată în documentul depus.
Avea nevoie de aprobarea deținătorilor a cel puțin două treimi din toate obligațiunile și mai mult de 50% din fiecare emisiune în circulație, au arătat documentele pentru solicitarea de consimțământ.
Ucraina va economi astfel circa 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni
Amânarea acordată de creditorii internaţionali înseamnă că Ucraina va putea economisi în jur de 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, o veste foarte bună având în vedere nevoia de a-şi gestiona foarte atent resursele financiare, pentru a putea face faţă efortului de război.
Recent, preşedintele Volodimir Zelenski explica faptul că deficitul bugetar al ţării sale a ajuns la aproximativ 5 miliarde de dolari lunar în urma invaziei ordonate de Vladimir Putin la finalul lunii februarie.
Kievul va primi fonduri, din nou, din SUA şi din partea UE
Ucraina va beneficia de un nou sprijin financiar şi din partea Statelor Unite. Luni, administraţia Biden a anunţat oficial că va oferi Kievului un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari.
Asistenţa financiară acordată Ucrainei de către Washington, de la debutul invaziei ruseşti, se ridică astfel la 8,5 miliarde de dolari.
Finanțarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA prin intermediul Băncii Mondiale, va ajunge la guvernul ucrainean în tranșe, începând cu o plată de 3 miliarde de dolari în luna august, a precizat USAid, Agenția pentru Dezvoltare Internațională.
Aceasta urmează transferurilor anterioare de 1,7 miliarde de dolari în iulie și de 1,3 miliarde de dolari în iunie.
În plus, o sursă din Guvernul de la Berlin a anunţat, săptămâna trecută, că Uniunea Europeană intenţionează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro.