"Situaţia din Transnistria este o preocupare majoră, nu numai pentru Ucraina, nu numai pentru /Republica/ Moldova", a declarat Deşciţa într-o conferinţă de presă în cadrul Brussels Forum al German Marshall Fund.
Acest lucru ar trebui să fie de asemenea o "mare preocupare pentru Europa". "Dacă Rusia decide să se conecteze la Transnistria cu Crimeea şi Abhazia", teritoriu separatist în Georgia ocupat de forţele ruse, 'formând un coridor ce ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa", acest lucru 'trebuie evitat', a adăugat el.
Transnistria, o mică fâşie de pământ de 500.000 de locuitori în estul Republicii Moldova, a câştigat cu sprijinul Rusiei un scurt război de independenţă după prăbuşirea URSS în 1991. Ea nu este recunoscută de comunitatea internaţională, aminteşte AFP.
De asemenea, întrebat despre existenţa unui 'plan B' în caz de intervenţie a Rusiei în partea de est a Ucrainei, ministrul a declarat: 'Ne vom apăra teritoriul, acesta este planul B'. Aceasta 'nu poate împiedica poporul ucrainean să-şi apere patria'.
Joi, primul ministrul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că ţara sa va răspunde 'cu fermitate, inclusiv prin mijloace militare', oricărei tentative ruse 'de anexare' a regiunilor din estul rusofon.
Deşciţa a respins orice idee de acceptare a anexării Crimeii la Rusia. 'Nimeni nu a crezut când a fost ridicat Zidul de la Berlin în 1961 că va fi distrus într-o zi', a spus el, reamintind că a fost nevoie de 30 de ani. 'Cred că va dura mai puţin timp pentru a distruge escaladarea şi prezenţa militară în Crimeea', a adăugat el. AGERPRES