SUA, prin vocea Ambasadei de la București, cere concesii Ucrainei pentru încheierea războiului

Ambasada Statelor Unite la București a transmis sâmbătă un mesaj în care afirmă că Ucraina trebuie să facă „concesii” pentru a ajunge la o soluție negociată în conflictul cu Rusia.

Este pentru prima dată de la începutul invaziei ruse când Washingtonul adoptă o astfel de poziție oficială.

„Războiul din Ucraina trebuie să se încheie printr-o soluție negociată, în care ambele părți vor trebui să facă concesii. Acest proces va necesita o diplomație fermă și abilă.

Doar Statele Unite, sub conducerea președintelui Trump, pot transforma acest obiectiv în realitate”, a transmis Ambasada SUA printr-un mesaj publicat pe contul oficial de Facebook.

Mesajul Ambasadei de la București a fost însoțit de declarația secretarului de stat Marco Rubio, care a subliniat că „acest conflict trebuie să se încheie într-o manieră durabilă, deoarece nu mai poate fi susținut de niciuna dintre părțile implicate”.

Ucraina, dispusă să-și împartă resursele de minerale rare cu SUA

Într-un alt mesaj important, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că Ucraina este pregătită să-și „împartă” resursele cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la metalele rare ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului militar și financiar acordat Kievului.

Zelenski a precizat că orice negociere privind acest subiect trebuie să aibă loc mai întâi între el și liderul american, și doar ulterior să fie discutată cu președintele rus Vladimir Putin.

„Asta este ceea ce aş aborda cu preşedintele Trump: nu doar cum să punem capăt războiului, ci şi cum să garantăm o securitate durabilă, o cooperare economică puternică şi un viitor în care Ucraina să fie un partener strategic principal al Statelor Unite”, a mai transmis Zelenski, după ce Donald Trump a anunţat vineri că cei doi ar putea avea săptămâna viitoare o întâlnire la Washington.

În acelaşi mesaj, preşedintele ucrainean a susţinut că unul dintre obiectivele Rusiei în acest război este de a obţine controlul asupra resurselor minerale abundente ale Ucrainei, care sunt esenţiale în fabricarea armelor moderne, precum rachete, drone şi alte tehnologii.

„Dacă nu acţionăm acum, aceste resurse nu vor fi folosite nu doar împotriva Ucrainei, ci ar putea fi folosite în cele din urmă împotriva SUA şi împotriva Europei”, a punctat liderul de la Kiev.