Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat vineri sprijinul pentru "începerea efectivă" a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE "până la sfârșitul lunii", într-o conferință de presă la Palatul Elysee alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.
Macron vrea ca negocierile Ucrainei pentru aderare să înceapă cât mai repede
Emmanuel Macron a asigurat că Franța va menține sprijinul său ferm pentru Ucraina în toate contextele relevante, cu accent deosebit pe eforturile europene, în vederea facilitării demarării efective a negocierilor de aderare până la finalul acestei luni.
Conform unor surse diplomatice la Bruxelles, Comisia Europeană a evaluat că Ucraina a satisfăcut toate cerințele preliminare pentru a începe discuțiile privind aderarea la UE. Cu toate acestea, această decizie trebuie să fie luată în unanimitate, iar Ungaria, care este un aliat al Rusiei, amenință să obstrucționeze acest proces.
În paralel, Macron a comunicat că are în vedere constituirea unei coaliții de state dispuse să trimită instruitori militari în Ucraina, afirmând că „mai mulți parteneri” și-au exprimat deja consimțământul, însă fără a specifica cine sunt aceștia.
Şeful statului francez a declarat că mai mulţi dintre partenerii lor şi-au exprimat deja acordul şi că vor folosi zilele următoare pentru a finaliza o coaliţie. Acesta a subliniat că consideră cererea din partea Ucrainei drept legitimă.
„Mai mulţi dintre partenerii noştri şi-au dat deja acordul şi vom folosi zilele următoare pentru a finaliza o coaliţie”, a declarat Emmanuel Macron.
În replică la declarația purtătorului de cuvânt al Ambasadei Rusiei în Franța, care a sugerat că acești instructori ar putea deveni o „țintă legitimă”, el a dat un răspuns.
„Cine am fi noi să cedăm ameninţărilor Rusiei?”, a transmis Macron.
Ucraina și Republica Moldova, pe drumul spre Uniunea Europeană
Comisia Europeană a anunțat că Ucraina și Republica Moldova au fost recunoscute ca îndeplinind condițiile necesare pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Această decizie a fost luată în urma progreselor semnificative realizate de ambele țări în implementarea reformelor și în consolidarea statului de drept.
Comisia Europeană a subliniat importanța acestor pași în contextul consolidării relațiilor dintre UE și țările partenere din Europa de Est. Cu toate acestea, se anticipează că negocierile de aderare ar putea fi dificile, deoarece procesul necesită consensul tuturor statelor membre ale UE.
„Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două ţări. Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
În iunie 2022, Ucraina și Republica Moldova au fost recunoscute ca țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.