Presiunea președintelui Zelenski de a reforma sistemul judiciar a dus la o criză politică în Ucraina. Iar soluția ei este doar un dialog între toate forțele politice, arată o analiză din Neweasterneurope.
O nouă criză politică a pus stăpânire pe Ucraina. Președintele Zelenski a introdus recent un proiect de lege în Parlament care ar putea duce la dizolvarea Curții Constituționale. Motivul: presupusa interferență a judecătorilor în lupta împotriva corupției. Având în vedere capacitatea celor mai importanți politicieni ucraineni de a acționa „deasupra legii”, acest proiect de lege are șanse mari să fie adoptat de Parlament.
Situația actuală este rezultatul numeroaselor scandaluri și reformelor nereușite care au subminat încrederea cetățenilor în instanța națională și în justiție. Societatea ucraineană pur și simplu nu apreciază un sistem judiciar și nu e pregătită să protejeze legile țării, iar politicienii au profitat de asta. În ultimii ani, judecătorii s-au confruntat cu presiuni constante din partea politicienilor, iar mulți și-au abandonat atribuțiile și l-au lăsat pe cetățeanul ucrainean fără posibilitatea de a-și proteja drepturile.
În paralel, Ucraina a fost presată de Occident să creeze organe paralele de aplicare a legii și a sistemului judiciar, precum Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU), Procuratura Specializată Anticorupție (SAPO) și Înalta Curte Anticorupție (HACC). Aceasta din urmă este o entitate anticonstituțională, deoarece Legea fundamentală a țării nu permite existența unor instanțe speciale. Numirea directorului NABU, Artem Sytnik, a fost și ea declarată neconstituțională. Potrivit unui sondaj, peste 77% dintre ucraineni nu au încredere în sistemul judiciar, iar 71% nu au încredere în NABU.
În plus, situația privind Curtea Constituțională rămâne tensionată. Experții ucraineni sunt convinși că potențiala dizolvare a acestei entități nu ar rezolva problemele sistemului judiciar. Care sunt mult mai profunde decât deciziile și personalitățile care o formează. O serie de experți ucraineni și străini și-au manifestat îngrijorarea cu privire la progresul reformei judiciare în Ucraina, în ansamblu. Fostul membru al Parlamentului European, Frank Schwalba-Hoth, consideră că un nivel scăzut de încredere într-o instanță demonstrează adoptarea unui model greșit de reformă.
În Ucraina, oricine care a lucrat direct în sistemul judiciar nu are voie să participe la eforturile oficiale de reformă. Iar aici sunt incluși judecători, avocați și alți specialiști în drept. Din acest motiv, reforma de la Kiev este făcută doar de politicieni și activiști sociali afiliați unor partide. O situație care nu are cum să nu creeze probleme, deoarece politicienii și activiștii nu sunt întotdeauna obiectivi și, de cele mai multe ori, își urmăresc propriile interese.
În Ucraina afectată de crize politice și tulburări sociale, o serie de probleme au fost rezultatul direct al reformei nereușite. Este și cazul sistemului judiciar, care are nevoie disperată de schimbare. În ciuda acestui fapt, în Ucraina oamenii cred că reorganizările radicale și, de cele mai multe ori ilegale ale sistemului, nu sunt o alternativă reală. De aceea în țară e nevoie de reforme noi, implementate de profesioniști. Europa ar putea ajuta la organizarea unui dialog în Ucraina, care poate duce la un astfel de proiect de schimbare, concluzionează Neweasterneurope.