Ucraina își dorește să adere la NATO. Țara mizează pe semnale ”clare” din partea Alianței

Ucraina își dorește să adere la NATO cât de curând se poate, în contextul în care, tensiunile dintre ea și Rusia se amplifică de la un moment la antul. Pe de altă parte, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olga Stefanişina susține că se așteaptă semne ”clare” din partea Alianței.

Vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olga Stefanişina, a declarat că Ucraina îşi continuă calea spre aderarea la NATO și mizează pe semnale clare din partea Alianței că, în pofida declarațiilor dure ale lui Putin, poziția statelor membre cu privire la decizia adoptată la summitul de la București este unică și fără compromisuri, arată Ukrinform. 

Oficialul a amintit că, în pofida unui oarecare scepticism din partea unor state cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, din cauza refuzului acestora de a irita Rusia, decizia summitului de la București, din 2008, a fost reconfirmată recent, în cadrul summitului NATO din 14 iunie.

„Sperăm că și pe fondul actualelor declarații dure ale președintelui rus, la summitul de la Madrid, va fi demonstrată aceeași unitate între țările NATO” – a subliniat Stefanişina, adăugând că Ucraina lucrează în acest sens, inclusiv individual, cu oficialii din capitalele țărilor membre ale Alianței. „Bineînţeles, vom continua să implementăm Programul Național Anual Ucraina-NATO, continuăm să construim baze de antrenament în conformitate cu standardele Alianței, adică nimic nu se schimbă în activitatea noastră.

În același timp, poziția partenerilor noștri, a țărilor NATO, este foarte importantă pentru noi în acest moment, iar unitatea lor pe fondul unor astfel de declarații ale Rusiei este esențială” – a afirmat vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană şi euroatlantică.

Cea mai importantă este poziția țărilor

În opinia sa, orice îndoială a statelor membre NATO în legătură cu pozițiile adoptate la summit-ul din 14 iunie poate conduce la subminarea încrederii poporului ucrainean în ceea ce priveşte integrarea în comunitatea occidentală. „Prin urmare, cred că, în acest moment, cea mai importantă este poziția țărilor Alianței, care, pe fondul unor astfel de declarații, trebuie în primul rând să-și mobilizeze propria unitate și să confirme ferm aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei” – a mai declarat Olga Stefanişina.

Comentând obiectivele escaladării de către Rusia a situației din apropierea granițelor Ucrainei, oficialul de la Kiev a remarcat că „nu putem subestima această amenințare, deoarece numărul de trupe și echipamente ruseşti concentrate la graniță, conform estimărilor serviciilor noastre de informaţii, este chiar mai mare decât în ​​primăvară”.

Totodată, Stefanişina a subliniat că nu trebuie uitat faptul că Putin ridică mereu miza și că, de fapt, o astfel de escaladare duce la concentrarea atenţiei asupra sa, din moment ce liderii mondiali negociază cu acesta, iar în prezent se vorbește despre Rusia pe toate platformele internaționale.

„Cred că, în lumina summitului planificat al Parteneriatului Estic, se lucrează activ pentru pregătirea summitului NATO de la Madrid și se formează noi acorduri internaționale cu noul guvern de coaliție al Germaniei, iar această escaladare, de asemenea, este un element de creștere a mizei şi, să spunem aşa, de forțare a Occidentului să poarte un dialog cu Rusia” – a conchis Stefanişina.