Ucraina, la un pas de aderarea la UE. Ursula von der Leyen vrea să se facă lucrul corect

Ursula von der Leyen

Ucraina este la un pas de aderarea la UE. Ursula von der Leyen a ținut să arate că o decizie importantă se va lua în acest sens la summitul din 23-24 iunie. Șefa Comisiei Europene își dorește ca peste ani să se uite în urmă și să poată afirma că s-a făcut lucrul corect.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să arate că în scurt timp se va lua o măsură importantă pe plan european. Ea a apreciat că statele membre ale Uniunii Europene se vor afla la summitul din 23-24 iunie în faţa unei ”decizii istorice” cu privire la eventuala candidatură a Ucrainei în vederea aderării ţării la UE.

”Sper că peste 20 de ani, când vom privi în urmă, vom putea spune că am făcut lucrul corect”, le-a declarat Von der Leyen jurnaliştilor, transmite duminică dpa. Ea a făcut aceste afirmații în timpul călătoriei de întoarcere după o vizită efectuată la Kiev.

Potrivit şefei executivului comunitar, provocarea va fi aceea de a ieşi din summitul UE din 23 şi 24 iunie cu o poziţie unificată ”ce reflectă amploarea acestei decizii istorice”.

Care este recomandarea Comsiei Europene în ceea ce privește Ucraina

Comisia intenţionează să publice până la finalul săptămânii viitoare o recomandare în această privinţă.

Ucraina a realizat multe în ultimii ani, dar rămân multe lucruri de făcut. Recomandarea noastră va reflecta cu grijă acest aspect”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernişov, a declarat că se aşteaptă ca, la summitul de la Bruxelles din 23-24 iunie, cele 27 de ţări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Președintele Comisiei Europene, aflat pentru a doua oară la Kiev de la începutul războiului, i-a reamintit, în timpul vizitei sale, lui Volodimir Zelenski că acum sunt necesare reforme pentru a combate corupția din Ucraina, în ciuda progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele administrative.

Aderarea la UE, condiționată de reformele împotriva corupției

„Ați făcut multe în ceea ce privește consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de reforme care să fie puse în aplicare, de exemplu pentru a combate corupția”, a explicat sâmbătă Ursula von der Leyen la conferința de presă comună.

„Toată Europa este o țintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă în această agresiune. Acesta este motivul pentru care un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor”, a spus la aceeași conferință de presă Volodimir Zelenski, relatează agenția de presă Reuters.

Menționăm faptul că decizia respectivă este doar un pas preliminar în procesul de lungă durată al aderării oficiale la UE. Toate statele membre UE ar trebui să fie de acord să ofere Ucrainei statutul de țară candidată, după aceea vor avea loc discuții oficiale privind reformele necesare pentru ca statul est-european să poată fi luat în considerare pentru aderarea sa la blocul comunitar.