Ucraina lansează acuzații înfiorătoare! Au dovezi că Rusia ar fi folosit bombe cu submuniţii
Declarația a fost făcută luni, 28 martie, de către general ucrainean Irina Venediktova. Întrebată în timpul unei conferinţe de presă despre posibila utilizare a unor astfel de arme pentru a bombarda Kievul, aceasta a răspuns că ea „nu are dovezi concrete” cu privire la utilizarea lor în capitală şi că „investigaţii” sunt în curs, potrivit afp.com
„Dar (…) avem dovezi ale folosirii bombelor cu submuniţii în regiunea Odesa şi în regiunea Herson. Vedem, mai ales datorită muncii voastre, a dumneavoastră jurnaliştilor, că sunt folosite şi alte arme interzise. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu pot să menţionez decât cazurile în care am dovezi în mod foarte concret. Când am de exemplu (…) fragmente sau o analiză a terenului”, a completat aceasta.
ONG-uri internaţionale precum Amnesty International şi Human Rights Watch au susţinut că au strâns dovezi ale utilizării bombelor cu submuniţii în zone în care se află civili în Ucraina.
Aceste arme pot conţine câteva zeci de mini-bombe care se dispersează pe o suprafaţă întinsă dar nu toate explodează, transformându-se în mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide şi mutila chiar şi la mult timp după conflict.
SUA au lansat un îndemn de continuare a investițiilor în Ucraina
Totuși, Ucraina are parte și de vești bune. Amintim că administrația Biden îndeamnă la o continuare a investițiilor pentru a răspunde „cu forţă” la agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei.
„Îndemn la continuarea investiţiilor pentru a răspunde cu forţă la agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei, cu sprijinul SUA pentru a acoperi nevoile economice, umanitare şi de securitate ale Ucrainei”, a transmis Joe Biden.
De asemenea, preşedintele SUA doreşte să fie realizate investiţii importante în securitatea naţională pentru a garanta că armata americană „rămâne cea mai bine pregătită, cea mai bine antrenată şi cea mai bine echipată din lume”, conform sursei menționate.
În timp ce războiul din Ucraina face ravagii de peste o lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski presează ţările NATO să-i furnizeze mai multe arme, în special avioane de vânătoare, sisteme de apărare antirachetă, tancuri, vehicule blindate şi rachete antinavă.
Ţările membre ale NATO au furnizat un flux constant de arme, inclusiv rachete antitanc, care au contribuit la frânarea înaintării Rusiei în Ucraina. Dar aceste arme sunt considerate ca fiind în esenţă defensive. Iar, până acum, Statele Unite au exclus trimiterea de avioane în Ucraina.