Parlamentul ucrainean a adoptat toată legislația solicitată de Uniunea Europeană înainte ca Kievul să înceapă discuțiile privind aderarea la blocul celor 27 de membri, a declarat miercuri preşedintele forului legislativ de la Kiev, Ruslan Stefanciuk
Comisia Europeană, executivul UE, a acordat Ucrainei statutul de membru candidat în iunie, în pofida invaziei Rusiei, cu condiția ca Kievul să ia o serie de măsuri legislative și politice recomandate.
Printre acestea se numără adoptarea unei legislații privind un proces de selecție pentru judecătorii Curții Constituționale, consolidarea luptei împotriva corupției, armonizarea reglementărilor privind mass-media cu standardele UE și protejarea minorităților naționale.
Parlamentul Ucrainei a pus în aplicare recomandările CE
„Putem spune cu încredere că Verkhovna Rada (parlamentul din Ucraina) și-a finalizat partea sa de muncă și a adoptat toate proiectele de lege sistemice necesare pentru a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene”, a declarat președintele Parlamentului Ruslan Ștefanciuk.
Comisia Europeană a transmis că va monitoriza progresele înregistrate de Ucraina în ceea ce privește realizarea măsurilor recomandate și va prezenta un raport până la sfârșitul anului 2022.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în timpul unei vizite la Kiev, în septembrie, că a fost impresionată de viteza cu care Ucraina procedează în încercarea sa de a deveni stat membru, dar se așteaptă ca drumul spre aderare să fie lung, putând dura un deceniu. Liderii UE au declarat în iunie că Ucraina și Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat în aceeași zi, vor avea multe „teme de făcut”.
Un tribunal din Kiev a fost desființat
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat în această săptămână dizolvarea unui tribunal din Kiev, considerat în general corupt, ca dovadă că Ucraina poate lupta simultan împotriva corupției și a invaziei Rusiei.
Cu toate acestea, unii experți din Ucraina au declarat că legislația aprobată de parlament este doar un punct de plecare. Unele dintre legi vor trebui revizuite și va fi nevoie de legislație suplimentară, au spus experții.
„Kievul chiar demonstrează progrese în satisfacerea tuturor recomandărilor Comisiei Europene. Dar niciuna dintre ele nu a fost implementată pe deplin”, au scris trei experți din cadrul Pachetului de Reanimare a Reformelor, care grupează organizații neguvernamentale și experți în reforme.