Secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a precizat că Ucraina este din ce în ce mai aproape de Alianță.

Declarațiile sale au fost făcute în cea de-a doua și ultima zi a Summitului NATO de la Vilnius.

”Aliaţii spun, într-adevăr, că Ucraina va deveni membră a Alianţei (Nord-Atlantice) şi au fost de acord să elimine exigenţa unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP)”, a precizat secretarul general al NATO.

Planul de acțiune pentru aderare (MAP) este un program cuprinzător care presupune reforme economice, de apărare și de securitate pe care viitorii membri NATO trebuie să le întreprindă înainte de aderare.

Acest proces poate fi anevoios și necesită mult timp, iar eliminarea acestei cerințe ar putea avea un impact pozitiv substanțial asupra perspectivelor de aderare a Ucrainei la NATO, odată ce Kievul va primi invitația de aderare.

Aderarea Ucrainei la NATO, un proces într-o singură etapă

Secretarul general al NATO a mai precizat că procesul de aderare al Ucrainei la Alianță s-a va transforma dintr-un proces în două etape, într-un proces care constă într-o singură etapă.

”Acest lucru va schimba aderarea Ucrainei dintr-un proces în două etape într-un proces cu o singură etapă, iar noi vom invita Ucraina să adere la NATO atunci când aliaţii sunt de acord că se întrunesc condiţiile.

Acesta este un mesaj puternic şi unit al aliaţilor pe calea dumneavoastră către aderarea la NATO”, spune Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg așteptă momentul de întâlnire cu Zelenski ca și aliați

Mai mult, Jens Stoltenberg a declarat că de abia așteaptă momentul în care se va întâlni cu președintele ucrainean din poziția de aliați.

”Azi (miercuri), ne întâlnim ca egali. Abia aştept ziua când ne vom întâlni ca aliaţi”, a declarat secretarul general al NATO.

El a declarat că NATO trebuie să garanteze stabilirea unor „aranjamente credibile” pentru securitatea Ucrainei la încheierea războiului cu Rusia, asigurându-se că istoria nu se va repeta.

”Salut, astfel, numeroşii aliaţi care se vor angaja astăzi să furnizeze Ucrainei o asistenţă pe termen lung în domeniul securităţii”, a declarat el.

În ciuda remarcilor pozitive făcute, NATO nu a oferit Ucrainei un calendar specific pentru includerea sa în alianța militară occidentală în timpul summitului de la Vilnius.