Aproximativ 4.000 de persoane manifestau duminică în Piaţa Independenţei, la o oră după începerea protestului din centrul Kievului, locul unde în ultimele trei duminici se adunau sute de mii de oameni, conform unui jurnalist AFP.

Această manifestaţie de protest trebuia să ofere răspunsuri cu privire la viitoarea strategie a opoziţiei şi la viitorul Pieţei Independeţei din centrul Kievului, Maidan, devenită un simbol al idealurilor proeuropene ale Ucrainei.

O serie de protestatari intervievaţi de AFP nu şi-au ascuns decepţia cu privire la evoluţia evenimentelor.

‘Maidan este în impas. Manifestanţii au făcut tot ce le-a stat în putere. Acum este datoria opoziţiei să acţioneze din culise pentru a slăbi puterea’, a subliniat unul dintre protestatari, un student din Kiev.

‘Europa ar fi putut să facă presiuni asupra puterii, dar a abandonat Ucraina’, a declarat un alt protestatar.

‘Opoziţia ar trebui să fie mai activă. Ei trebuie să spună ce este de făcut pentru a obţine destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici’, a mai adăugat un tânăr manifestant.

Semnarea marţi la Moscova a unor acorduri economice care prevăd acordarea unui credit de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina şi scăderea cu o treime a preţului gazului rusesc, în contextul în care Kievul contempla falimentul, a părut să-i demobilizeze pe liderii politici ai protestului, o manifestare fără precedent de la Revoluţia Portocalie prooccidentală din 2004. Aceştia l-au acuzat marţi pe preşedintele Ianukovici că ‘a pus Ucraina gaj’ şi au ridicat întrebări cu privire la documentele semnate, însă refuzul unei reapropieri de Rusia a dispărut de pe agenda revendicărilor opoziţiei.

În acest context, preşedintele Viktor Ianukovici este aşteptat din nou săptămâna viitoare la Moscova pentru a participa la un summit al integrării euroasiatice.
Sursa: Agerpres