Așadar, Rusia a subliniat miercuri, 24 iulie, că semnalul dat de Ucraina asupra unor negocieri pentru încheierea războiului par a fi „la unison” cu poziţia Moscovei.
Rusia a reacționat după semnalul dat de Ucraina
Anunțul a sosit după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat în timpul unei vizite în China că ţara sa nu va negocia cu Rusia decât dacă aceasta este dispusă să poarte aceste discuţii „cu bună credinţă”.
Potrivit AFP, Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu omologul său chinez Wang Yi. Cu această ocazie, el a „reiterat poziţia Ucrainei, care este pregătită să negocieze cu partea rusă la un anumit punct”. Este vorba despre momentul în care „Rusia va fi pregătită să negocieze cu bună credinţă”.
Totodată, el a susținut că o asemenea disponibilitate nu este observată la ora actuală la partea rusă, potrivit diplomației ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat după această declaraţie. El a afirmat că „„mesajul în sine se poate spune că este la unison” cu poziția Moscovei. Oficialul rus a adăugat că este nevoie de clarificări asupra detaliilor.
„Ştiţi că partea rusă nu a refuzat niciodată să negocieze, a rămas întotdeauna deschisă procesului de negociere, dar aici sunt importante detaliile, pe care nici voi şi nici eu nu le cunoaştem deocamdată”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate
Amintim că Vladimir Putin a cerut luna trecută retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia. Este vorba despre Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Totodată, a cerut renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată.
Cererea a fost respinsă de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA.
Volodimir Zelenski încearcă să obţină în acest timp convocarea către sfârşitul acestui an a unui nou summit internaţional la care să-şi susţină viziunea asupra unei păci cu Rusia, după o primă reuniune de acest fel care a avut loc în iunie în Elveţia.
La momentul respectiv, au participat circa 100 de state şi organizaţii internaţionale, dar fără Rusia, care nu a fost invitată, şi de asemenea fără China, care a declinat invitaţia în absenţa Rusiei.