Înainte de izbucnirea războiului, Ucraina era al cincilea exportator global de grâu, livrările sale fiind importante în special pentru țările sărace din Africa și Orientul Mijlociu.

Taras Vîșoțki a explicat că pe baza rezultatelor colectate de Ministerul Politicii Agrare, dar și a imaginilor din satelit, fermierii au plantat mai mult grâu în zonele sudice, decât prevăzuseră autorităţile în toamnă.

„Bilanţul de aprovizionare este pozitiv şi până acum nu există motive pentru asta”, a adăugat acesta, făcând referire la limitele impuse de guvern la exporturile de grâu, care ar prezerva mai mult grâu pentru consumul intern.

Guvernul ucrainean ar putea limita exportul de grâu

Unele grupuri agricole din Ucraina susțin că Guvernul ar putea introduce limite la exportul de grâu, din cauza temerilor în ceea ce privește penuria de grâu pentru morărit pe piața internă, după o recoltă mai mică și mai slabă din punct de vedere calitativ.

Potrivit autorităților de la Kiev, fermierii au plantat 4,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, în creştere faţă de prognoza din octombrie, de 3,7 – 3,8 milioane de hectare, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii, precizând că mărimea culturii de grâu a Ucrainei depinde în mare parte de ploile din primăvară, înainte de recoltare.

Zona plantată este semnificativ mai redusă decât înaintea războiului, când fermierii plantau 6,2 milioane de hectare.

Recolta ar putea varia de la 16 la 18 milioane de tone, a estimat oficialul. În 2022, Ucraina a produs 20,2 milioane de tone de grâu.

În acest sezon, exporturile ucrainene de grâu au scăzut la 11,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone vândute peste hotare în aceeaşi perioadă din sezonul 2021/2022, arată datele Ministerului Agriculturii.

Factorii externi încă ar putea limita cantitatea de grâu pe care o exportă Ucraina.

Acordul asupra exportului de cereale ucrainene expiră luna aceasta

În cadrul reuniunii G20 de joi, 2 martie, secretarul de stat american Antony Blinken a cerut reînnoirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră pe 18 martie.

„Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat acesta la New Delhi, potrivit agenției de presă Reuters.

Acest acord, mediat anul trecut de către ONU și Turcia, nu poate fi prelungit decât cu acordul tuturor părților. Moscova a semnalat deja că nu este mulțumită de anumite condiții ale înțelegerii.