Ucraina nu mai are spațiu pentru a depozita cerealele care urmează să fie exportate. Rusia continuă să blocheze porturile
Așadar, parlamentarul ucrainean Evgheniia Kravchuk a spus că țara sa nu are suficient spațiu pentru a stoca cerealele, atunci când acestea sunt recoltate. Totodată, acesta a subliniat că timpul se scurge pentru a exporta cele 22 de milioane de tone de cereale care în prezent se află în depozitele din Ucraina.
Parlamentarul a avertizat că următoarea recoltă se apropie iar Rusia continuă să blocheze porturile Ucrainei de la Marea Neagră.
„Mai avem aproximativ poate o lună și jumătate până când vom începe să colectăm noua recoltă”, a declarat Evgheniia Kravchuk la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Specialiștii vorbesc despre o criză alimentară globală
Trebuie menționat și că specialiștii vorbesc în momentul de față despre o criză alimentară globală, în contextul în care Rusia și Ucraina acoperă împreună aproape o treime din livrările mondiale de grâu. Amintim că Ucraina este și un exportator important de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță.
Amintim că adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko a transmis miercuri că Moscova este pregătită să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă alimente să părăsească Ucraina, în schimbul ridicării unor sancțiuni. Totuși, ideea a fost respinsă de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.
Mii de soldaţi ruşi au murit în trei luni de război
În altă ordine de idei, amintim că Rusia a pierdut 15.000 de soldați în trei luni de război în Ucraina și a obținut o victorie semnificativă la Mariupol. Moscova a recunoscut doar moartea a puțin peste 1.300 dintre militarii săi, în timp ce Kievul ridică numărul morților din Rusia la peste 28.000, conform serviciilor militare de informații britanice.
Ucrainenii spun că între 2.500 și 3.000 dintre soldații lor au căzut în luptă. La rândul său, Rusia afirmă că 14.000 de combatanți ai forțelor ucrainene și-au pierdut viața în aceste peste 90 de zile.
„Este complex să facem un bilanț al războiului, deoarece obiectivele inițiale ale Kremlinului nu sunt cunoscute”, dă asigurări pentru COPE José Ángel López, profesor de drept internațional și relații internaționale la Universitatea Pontificală din Comillas.
Armata lui Vladimir Putin a reușit, după câteva luni de asediu, să aibă sub control orașul Mariupol – în sudul Ucrainei – foarte important din punct de vedere strategic pentru a crea un coridor care să unească peninsula Crimeea cu teritoriile Donețk și Lugansk, în est.