Ucraina nu mai vrea în NATO? Președintele a surprins pe toată lumea: Am decis ce vom face în viitor

Așadar, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat că apartenența țării sale la NATO este o „garanție a securității”, după ce au pierdut „15.000 de oameni”.

„Nu este ambiția Ucrainei. Am pierdut 15.000 de oameni. Nu este o ambiție. Este vorba despre viața noastră. Nu este vorba despre NATO. Este vorba despre viitorul oamenilor… Întrebarea despre NATO nu este despre apartenență. Dacă vorbim despre NATO, UE, teritoriile ocupate temporar – vorbim despre independența noastră. Asta este. Am decis ce vrem și ce vom face în viitor”, a declarat Volodimir Zelenski pentru bbc.com

Ce spune NATO în fața presiunilor rusești?

Trebuie menționat că Rusia a presat NATO și SUA să excludă orice potențială aderare a Ucrainei la alianță. În caz contrar, vor urma „măsuri tehnico-militare”, potrivit amenințărilor lansate de la Kremlin. Totuși, Jens Stoltenberg a spus că este dreptul Ucrainei să se alăture NATO, în cazul în care își dorește acest lucru.

„Nu putem accepta o revenire la epoca sferelor de influență în care marile puteri îi intimidează pe ceilalți sau le dictează ce să facă”, a declarat Jens Stoltenberg.

De asemenea, acesta a mai spus că NATO are în vedere trimiterea unui grup de luptă în România și în alte țări din sud-estul teritoriului alianței.

„NATO trebuie să răspundă atunci când vede acțiuni agresive din partea Rusiei”, a completat Stoltenberg, cerând simultan și continuarea dialogului cu Moscova pentru detensionarea situației.

Primele bombardamente au fost confirmate oficial

Amintim că separatiștii proruși și forțele ucrainiene se acuză reciproc că au deschis focul în cursul nopții trecute. Afirmațiile privind bombardamentele din estul Ucrainei au fost făcute de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Lugansk într-o declarație oficială. Potrivit acesteia, forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente armate separate joi din cursul zilei de joi.

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au raportat joi mai multe incidente cu obuze de-a lungul liniei de contact dintre separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele guvernamentale în estul Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Astfel, separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat joi forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore și afirmă că încearcă să stabilescă dacă există morți sau răniți, scrie Reuters. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au tras în soldații ucraineni.

„Forțele armate ale Ucrainei au violat în mod grosolan regimul de încetare a focului, folosind armament greu, care, potrivit acordurilor de la Minsk, ar fi trebuit retras”, se arată în declarație.