Ucraina nu intenționează să negocieze cu Rusia pentru a încheia un acord direct pentru furnizarea de gaze naturale, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal.
Ucraina nu planifică negocieri cu Rusia privind achiziționarea directă de gaz
„Astfel de negocieri nu sunt planificate” a spus el într-un interviu acordat portalului lb.ua publicat marți.
Premierul a spus că peste 18,5 miliarde de metri cubi de gaz au fost deja acumulați în depozitele subterane (UGS) din Ucraina [deja 18,7 miliarde de metri cubi], țara are și propria producție de gaze, ceea ce va permite sezonul de încălzire care vine a trece.
Potrivit acestuia, nu ar trebui să ne așteptăm la un reexport semnificativ pe piața europeană a gazului deținut de comercianții străini, care este stocat în depozitele subterane ucrainene.
„În orice caz, prima propunere este întotdeauna făcută Ucrainei. Cu o probabilitate de 100%, gazul care se află în Ucraina va fi utilizat aici”, a spus Shmyhal.
Autoritățile ucrainene vor căuta să mențină tranzitul de gaze
Autoritățile ucrainene vor căuta să mențină tranzitul de gaze prin GTS ucrainean în viitor, conform informațiilor transmise de interfax.com.ua
„Cu siguranță, vom insista să menținem nivelul actual de tranzit timp de cel puțin 15 ani”, a spus șeful guvernului.
Potrivit SA Ukrtransgaz, începând cu 1 octombrie 2021, clienții serviciilor străine stochează 2,8 miliarde de metri cubi de gaz în modul depozit vamal, în timp ce companiile rezidente aproximativ 800 de milioane de metri cubi.
Ucraina cere menţinerea tranzitului prin conductele sale pentru cel puţin 15 ani
Premierul Ucrainei, Denis Şmigal, a declarat anterior că, după încetarea contractului actual pentru tranzitul de gaze rusești prin conductele ucrainene, Kievul va insista asupra menținerii tranzitului o perioadă de cel puțin 15 ani, transmite agenţia RBC.
În opinia lui Şmigal, acest lucru ar putea fi facilitat de sancțiunile împotriva Nord Stream 2. Potrivit premierului ucrainean, opțiunea sistării tranzitului de gaze rusești prin conducte ucrainene după lansarea Nord Stream 2 nu este luată în considerare, deoarece proiectul respectiv se află parțial sub sancțiuni.
„Sperăm în continuare că partenerii noștri, în special Statele Unite, vor prelungi sancțiunile. Suntem convinși că suntem luați în considerare atunci când se discută despre lansarea și certificarea conductei (Nord Stream 2 – n.red.). Bineînțeles, vom insista să menținem pentru cel puțin 15 ani nivelul de tranzit existent la ora actuală”, a adăugat premierul ucrainean, Denis Şmigal.