Ucraina nu renunță la niciun teritoriu: Nu vom accepta nicio pierdere

Volodomir Zelenski

Sursă: Dreamstime

Ministrul ucrainean de Finanțe, Serhii Marcenko, a declarat, luni seara, că Ucraina nu va accepta pierderi teritoriale în negocierile cu Rusia, subliniind că țara se va lupta în continuare.

Ucraina nu renunță la niciun teritoriu: Nu vom accepta nicio pierdere

Negocierile din Ucraina și Rusia continuă, până acum fără un rezultat concret. Pe acest fond, ministrul ucrainean al Finanțelor a declarat, luni seara, că țara sa nu va accepta pierderi teritoriale în aceste negocieri, relatează postul de televiziune CNN.

”Noi nu vom accepta nicio pierdere pentru ţara noastră. Vom lupta împotriva oricărui scenariu de acest tip. Nici măcar nu pot menţiona că putem trăi fără o parte a teritoriului nostru, deoarece este vorba despre economia Ucrainei, despre poporul nostru, despre activităţi logistice. Spre exemplu, Portul Odesa este blocat în acest moment, deci trebuie să găsim alte modalităţi de a transporta mărfuri spre Europa şi spre alte zone”, a fost anunțul ministrului Serhii Marcenko.

Pe de altă parte, el a cerut Occidentului să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei, în timp ce, potrivit Kremlinului, o nouă rundă de negocieri între delegațiile celor două țări beligerante ar putea avea loc marți, 29 martie.

Delegaţiile care negociază un posibil acord de pace după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei se vor întâlni începând de marți în Turcia, la Istanbul, pentru o nouă rundă de tratative preconizată să dureze trei zile.

Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, „demilitarizarea” şi „denazificarea” acesteia (o referire la unităţi de extremă dreaptă integrate în armata ucraineană, precum batalionul Azov), un statut oficial pentru limba rusă, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas. Ucraina a manifestat până în prezent o disponibilitate de compromis în privinţa unui statut de neutralitate, cu garanţii de securitate solide din partea Occidentului, nu însă şi în privinţa integrităţii sale teritoriale.

Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene s-au desfăşurat ulterior online într-un ritm aproape zilnic. Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, săptămâna trecută ele au recunoscut divergenţe semnificative.

Trupele rusești s-au retras din Slavutych

În cursul zilei de luni, primarul orașului Slavutych a anunțat că trupele rusești au plecat din oraș, după ce acestea și-au terminat misiunea de supraveghere, scrie Reuters, care adaugă că, în cursul zilei de sâmbătă, guvernatorul regional din Kiev a anunțat că soldații ruși au preluat controlul asupra acestui oraș aflat în afara zonei de excludere de siguranță din jurul Cernobîlului.

Primarul orașului din nordul Ucrainei a postat un videoclip în mediul online în care spune că soldații ruși ”au finalizat munca pe care şi-au propus să o facă”, subliniind, e asemenea, că trupele ”au supravegheat oraşul, astăzi au terminat de făcut acest lucru şi au părăsit oraşul. Nu mai sunt soldaţi în oraş în acest moment”.

Primarul orașului Slavutych, Iuri Fomichev, a mai spus că nu cooperează cu rușii, după ce, săptămâna trecută, guvernatorul regional Oleksandr Pavlyuk a declarat că acesta a fost răpit de soldații ruși.