Washingtonul a dat verdictul
Ucraina „nu se va alătura NATO” la finalul summitului de la Vilnius, preconizat pentru săptămâna viitoare, a declarat vineri consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit AFP.
Această declaraţie intervine într-un moment în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează un turneu internaţional vizând în special să obţină mai mult sprijin pentru ambiţia Kievului de a se alătura NATO, înaintea unui summit al Alianţei în 11 şi 12 iulie, la Vilnius, în Lituania.
Totodată, SUA au confirmat că vor furniza muniţii cu fragmentaţie Ucrainei, depăşind în un prag important în ceea ce priveşte tipurile de armament oferite Kievului pentru a se apăra împotriva Rusiei.
„Este o decizie dificilă. O amânasem pentru o vreme”, a declarat presei Sullivan, adăugând în acelaşi timp că este „ceea ce trebuia făcut”.
SUA urmau să anunţe vineri trimiterea către Ucraina a unor muniţii cu fragmentaţie, interzise în numeroase ţări, în cadrul unui pachet de securitate în valoare de 800 milioane de dolari, decizie care, potrivit Kievului, va avea un „impact psiho-emoţional extraordinar” asupra forţelor de ocupaţie ruse, transmite Reuters.
Măsură de compromis pentru Ucraina
Țările din Europa de Est au făcut presiuni pentru a asigura un calendar clar pentru aderarea Ucrainei, în timp ce SUA şi Germania conduc partea reticentă, iar Londra este angajată în mediere. Înfiinţarea Consiliului NATO-Ucraina este considerată un compromis pentru a consolida legăturile în vederea unei viitoare aderări la alianţa nord-atlantică.
Consiliul ar permite Ucrainei să participe mult mai îndeaproape la activitatea aliaţilor din NATO şi să se implice în dezvoltarea acesteia. Aceasta ar însemna mai întâi o integrare politică, ce ar însoţi planul multianual de asistenţă militară care are ca scop să facă forţele armate ucrainene „pe deplin interoperabile” cu forţele NATO.
Un summit crucial în viziunea lui Zelenski
Summitul NATO are loc în contextul în care alianţa militară occidentală încearcă să admită Suedia, a cărei cerere de aderare a fost blocată de Turcia şi Ungaria, şi în timp ce Ucraina și-a intensificat campania de aderare pe fondul invaziei Rusiei.
Zelenski a descris viitorul summit NATO de la Vilnius ca fiind crucial pentru viitoarea securitate a Europei. El a declarat că doreşte ca ţara sa să primească o invitaţie la summitul de la Vilnius pentru a adera la NATO după ce războiul cu Moscova se va încheia.