Ucraina oferă mulțumiri României pentru sprijinul oferit: „Merită o recunoaștere mai mare”
Așadar, informațiile transmise de presa ucraineană arată că România este a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar către Ucraina. Totodată, țara noastră a oferit un sprijin pentru autoritățile de la Kiev încă din primele zile ale războiului.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că țara noastră își dorește ca Ucraina să obțină cât mai repede statutul de candidat pentru aderare la UE, conform kyivpost.com
Guvernul român a promovat în mod activ și eforturile de a livra sisteme americane M142 HIMARS către Ucrainia. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști militare, România livrează Ucrainei inclusiv combustibili, echipament medical și dezinfectanți. Camioane întregi de ajutoare umanitare ajung în Ucraina în mod regulat din România.
Totodată, voluntari români au organizat puncte de ajutor la granițe pentru refugiați ucraineni, care primesc tot ce au nevoie, precum mâncare sau cazare, iar România a primit până acum peste 800.000 de refugiați ucraineni, aceștia având dreptul să intre în țară prin orice punct de trecere.
România a primit refugiații ucraineni cu brațele deschise
Mai mult, România a primit refugiații ucraineni cu brațele deschise. Acest sprijin a fost atât de autorități, cât și de cetățeni. Numeroase ONG-uri, biserici sau hoteluri au oferit la rândul lor sprijin și ajutor pentru refugiații care au avut nevoie de el.
Voluntarii români au organizat în mod activ numeroase evenimente de caritate și de strângere de fonduri, iar un concert de pe Arena Națională din București a strâns peste 750.000 de euro pentru refugiați.
Guvernul de la București oferă ucrainenilor transport public și servicii medicale grauite, programe pentru ajutorarea copiilor și oportunități de muncă. Refugiații ucraineni nu au nevoie să obțină un permis de muncă separat dacă rămân în țară mai puțin de nouă luni.
Trebuie menționat și că sistemul sanitar din România și-a arătat deschiderea pentru tratarea soldaților ucraineni în spitalele românești.
Sursa menționată a subliniat și că una dintre primele vizite UE în Ucraina după invazie a fost cea a Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă DNA și actuală procuroare-șefă europeană. Kovesi a venit la Kiev pentru a discuta colaborarea procurorilor europeni cu cei ucraineni pentru arestarea criminalilor de război și confiscarea activelor acestora.