Volodimir Zelenski nu primește rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune

Volodimir Zelenski a avut parte de o vizită dificilă în SUA. Acesta a fost foarte diferită de cea petrecută în urmă cu 9 luni.

Dacă pe atunci a fost primit ca un erou, acum americanii îi promit armament, dar nu și rachete cu rază lungă. Aceasta este realitatea, în contextul în care anumiți parlamentari americani se opun unei noi finanțări a Ucrainei.

Casa Albă a furnizat o declarație oficială joi, în care transmite că preşedintele Joe Biden se opune furnizării de rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune. SUA „a decis că nu va furniza ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, potrivit consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Zelenski s-a adresat Senatului într-o ședință cu ușile închise. Republicanii din Camera Reprezentanților nu i-au permis să se adreseze din nou camerelor reunite ale Congresului. Anumite surse din presa americană susțin că i s-ar fi refuzat și un briefing al administrației privind Ucraina.

Mai mult, republicanii au propus un proiect de buget intermediar. Se pare că el nu include finanțare pentru Ucraina. Alte voci din Senat au numit această decizie „un cadou pentru Putin”.

„Nu mă pot gândi la o primire mai proastă pentru Zelenski”, a spus liderul majorității din Senatul american, Chuck Schumer.

Motivul pentru care americanii nu vor să furnizeze armament specializat este acela că se tem că ele ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei. Rachetele ATACMS au o rază de acțiune de 300 de kilometri.

Președintele Ucrainei va merge și la Pentagon

Zelenski se va întâlni la Pentagon cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, și cu șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

Suma pe care americanii nu vor să o mai acorde este pachetul de ajutor militar de 325 de milioane de dolari.

Oficialii americani au exprimat preocupări cu privire la cantitatea de rachete ATACMS necesare pentru apărarea Statelor Unite. Casa Albă dorește să evite furnizarea de arme care ar putea fi folosite împotriva Rusiei, pentru a evita escaladarea conflictului.

Un fost ofițer CIA a sugerat că, în cazul în care rachetele nu vor fi furnizate Ucrainei, acest lucru ar putea fi considerat un eșec al administrației.

„Este corect să întrebăm dacă chiar vor ca Ucraina să învingă sau pur și simplu îi forțează să se apropie de masa negocierilor. Acest lucru arată timiditatea SUA, iar Rusia o va aprecia în consecință”, a spus el, citat de The Guardian.