Ucraina plănuiește să adere la Uniunea Europeană în următorii doi ani
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a anunțat că dorește ca țara sa să adere la Uniunea Europeană (UE) în următorii doi ani, subiect care va domina discuțiile de la Summitul UE-Ucraina din această săptămână, care va avea loc la Kiev pe data de 3 februarie 2023.
Denys Shmyhal speră ca țara sa să poată realiza „un salt substanțial înainte”, în special în domenii specifice, precum: un acord privind un regim fără vize pentru bunuri industriale, suspendarea taxelor vamale pentru exporturile ucrainene pentru încă un an, „progrese active” în ceea ce privește aderarea la sistemul de plăți SEPA (Single Euro Payments Area) și includerea Ucrainei în zona de roaming mobil al UE.
„Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca în acest an, în 2023, să putem avea deja această etapă de preaderare a negocierilor. Ne așteptăm la progrese și la o accelerare pe calea noastră spre semnarea acestor acorduri. Avem o abordare de toleranță zero față de corupție”, a declarat, luni, Denys Shmyhal, subliniind „viteza fulgerătoare” cu care au fost înlăturate anumite persoane din funcții înalte din Ucraina.
„Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom elimina corupția”, a adăugat oficialul ucrainean, afirmând deschis că eliminarea corupției este esențială pentru aderarea Ucrainei la UE, relatează Politico.
Potrivit spuselor sale, Guvernul de la Kiev este pregătit să revizuiască legislația recentă privind Curtea Constituțională pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene și ale Comisiei de la Veneția, un organism consultativ al Consiliului Europei. Modificările ar putea veni chiar în această săptămână, înainte de Summitul UE-Ucraina.
Conform sursei citate anterior, se așteaptă ca puterea simbolică a summitului respectiv să trimită un semnal puternic Rusiei cu privire la aspirațiile europene ale Ucrainei.
Vladimir Putin nu dorește ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană
În cadrul unui documentar în trei părţi, al cărui prim episod va fi difuzat luni seară pe BBC Two, Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii, a povestit discuția „foarte lungă” şi „extraordinară” pe care a avut-o cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, după vizita sa oficială la Kiev de la începutul lui februarie 2022, înainte de a începe războiul din Ucraina.
La acel moment, Vladimir Putin spunea că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de la graniţă. Boris Johnson a mărturisit că l-a avertizat pe preşedintele Rusiei în legătură cu sancţiunile pe care vor adopta liderii occidentali dacă va începe un război.
„Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin ”nu curând?””, l-a întrebat Vladimir Putin pe Boris Johnson.
„Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta”, a fost răspunsul dat de fostul premier al Marii Britanii.
„La un moment dat, (Vladimir Putin) m-a ameninţat cumva şi a spus: ”Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” sau ceva de genul acesta. Din tonul foarte relaxat adoptat şi detaşarea pe care părea să o aibă, cred se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze”, a mărturisit Boris Johnson.