Ucraina porneşte o campanie de evacuare din Donețk! Oamenii nu vor putea supravieţui acolo la iarnă

Sursa: Dreamstime

Autoritățile din Ucraina vor să evacueze mai mulți locuitori din regiunea Donețk, din estul țării, înainte de venirea iernii. Oficialii se tem că cetățenii nu vor avea căldură la iarnă din cauza infrastructurii deteriorate de război.

Ucraina intenționează să evacueze două treimi din locuitorii din zonele pe care le controlează în regiunea Donețk, în estul țării, înainte de iarnă. Motivul ar fi că oamenii nu vor putea să se încălzească din cauza infrastructurii deteriorate de război, a declarat joi vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Guvernul intenționează să evacueze aproximativ 220.000 de persoane din cele aproximativ 350.000, inclusiv 52.000 de copii, a declarat Iryna Vereshchuk într-o conferință de presă.

La sfârșitul lunii trecute, Ucraina a anunțat evacuarea obligatorie a populației din regiunea Donețk, care a fost scena unor lupte crâncene cu Rusia.

Deși autoritățile descriu evacuarea ca fiind „obligatorie”, rezidenții pot opta să nu participe, completând un formular prin care își declară intenția de a rămâne.

Aproape 4.000 de persoane au fost deja evacuate

De la 1 august, 3.904 persoane au fost evacuate, a declarat Vereshchuk, potrivit Reuters. 

Ea a spus că mii de persoane ar trebui să plece înainte de venirea iernii, deoarece luptele au distrus infrastructura de energie electrică și de încălzire.

Ea a adăugat că evacuarea ar putea fi nevoită să se extindă și în alte zone afectate de război, cum ar fi regiunile Herson, Harkov şi Zaporojie.

Donețk face parte din regiunea estică Donbas, pe care Rusia a declarat că urmărește să o controleze complet.

Ucraina se pregătește pentru o „tragedie” la centrala nucleară Zaporojie

Ministrul ucrainean de Interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, care a fost lovită de bombardamente, inclusiv pentru a evacua oamenii din zonă.

Oficialii locali ucraineni și cei instalați de Rusia s-au acuzat reciproc pentru o nouă rafală de bombardamente, joi, la centrala nucleară – cea mai mare din Europa – care se află în sudul Ucrainei.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor specialiști needucați care ar putea permite producerea unei tragedii”, a declarat ministrul de interne Denys Monastyrsky într-un interviu pentru Reuters.

Riscul devine din ce în ce mai mare

„Bineînțeles, este dificil chiar să ne imaginăm amploarea tragediei care ar putea intra în vigoare dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a mai spus el.

Ucraina a avertizat în ultimele zile asupra riscului unui dezastru nuclear de tip Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că … trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență ale statului, împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Regiunilor, discută diferite scenarii necesare, inclusiv chestiunea evacuărilor”, a declarat Monastyrsky.