Ucraina se pregătește de contraofensivă, în timp ce Federația Rusă trece în defensivă, arată presa internațională. Potrivit unui oficial regional instalat de la Moscova, peste 10.000 de luptători ucraineni se află în prima linie.
Ucraina pare să își fi intensificat pregătirile pentru continuarea contraofensivei împotriva forțelor armate ruse, în timp ce națiunea așteaptă livrarea armelor furnizate de Occident. Astfel de arme au potențialul de a-i ajuta pe ucraineni să își atingă obiectivul de respingere a trupelor rusești de ocupație. În efortul de a-și reface arsenalul epuizat, forțele rusești au primit arme și instruire din partea Iranului.
Potrivit New York Times, Înaltul comandament militar ucrainean se pregătește să lanseze o nouă contraofensivă împotriva forțelor ruse în cursul lunii mai. Această evoluție se bazează pe documente secrete ale Pentagonului la care a avut acces în exclusivitate publicația americană.
”Conform documentelor Pentagonului şi care dau o idee despre calendarul Kievului, se aşteaptă ca 12 brigăzi ucrainene de 4.000 de oameni fiecare să fie gata până la sfârşitul lunii aprilie”, arată sursa anterior menționată.
Se așteaptă ca această contraofensivă să aibă loc pe frontul de Sud
Publicația Ukrainska Pravda a dezvăluit că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a selectat recent zece oficiali militari în care are cea mai mare încredere pentru a supraveghea aprovizionarea brigăzilor care vor fi implicate într-o viitoare ofensivă ucraineană împotriva forțelor ruse.
În ciuda faptului că NYT a indicat că înaltul comandament ucrainean nu împărtășește specificul viitoarelor sale planuri militare cu oficialii militari din Statele Unite, se așteaptă ca această contraofensiva anticipată să aibă loc pe frontul sudic, de-a lungul coastei Mării Azov, cu obiectivul de a bloca coridorul terestru pe care Rusia își leagă teritoriul de peninsula Crimeea ocupată.
”În prima linie, peste 10.000 de luptători ucraineni sunt concentraţi în apropierea oraşului Guliaipole”, a declarat Vladimir Rogov, membru în consiliul de administraţie instalat de Rusia în regiunea Zaporojie.
O ofensivă în Zaporojie ar fi fatală pentru Ucraina
Potrivit oficialului regional instalat de Rusia, Vladimir Rogov, oficialii ucraineni au desfășurat un număr sporit de vehicule militare în regiunea Zaporojie. Această zonă este situată la doar 100 de kilometri de coasta ucraineană a Mării Azov. De asemenea, el susține că, dacă ucrainenii ar încerca să lanseze un asalt în această regiune, acesta s-ar putea dovedi dezastruoasă pentru forțele lor.
Între timp, experții britanici notează într-un raport recent că rata zilnică a victimelor rusești s-a redus cu aproximativ 30%, după ce, în precedentele trei luni, pierderile au fost la un nivel excepțional de ridicat.
Serviciile militare britanice nu pot verifica metodologia specifică folosită de comandamentul ucrainean pentru a ține evidența numărului de victime rusești. Cu toate acestea, acești experți sunt de părere că este foarte probabil ca tendințele reflectate în aceste date să fie adevărate.
”Este foarte probabil ca pierderile Rusiei să se fi redus întrucât ofensiva sa de iarnă nu şi-a atins obiectivele, iar forţele ruse se concentrează în prezent pe pregătirea unor operaţiuni ofensive în Ucraina”, arată serviciile de informații de la Londra.
Medvedev i-a acuzat pe experții occidentali și ucraineni să răspândesc informații false
Oficialul rus Dmitri Medvedev, care ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al națiunii, a combătut ideea că industria militară rusă nu poate satisface suficient nevoile solicitate de forțele militare ruse. În comentariile sale controversate pe această temă, Medvedev i-a acuzat pe experții occidentali și ucraineni că răspândesc dezinformări nefondate.
”De la început, cu un an în urmă, duşmanii noştri spuneau: ‘Vor rămâne fără rachete, muniţie, tancuri şi alte lucruri’. Nimic din toate astea nu s-a întâmplat”, a mai spus fostul președinte al Federației Ruse.
Medvedev a insistat asupra faptului că industria militară rusă s-a dovedit a fi capabilă să facă față „oricărei sarcini” care ar putea fi înaintată, inclusiv fabricarea de armament de înaltă tehnologie.
Recentele declarații ale fostului președinte au fost sincronizate ca un fel de replică la un raport publicat de Wall Street Journal, care detaliază presupusul transport de cantități mari de muniții prin Marea Caspică de la furnizori iranieni către forțele armate ruse, transport care ar urma să realimenteze personalul militar rus în timpul conflictului actual din Ucraina.
Această evoluție reprezintă o provocare din ce în ce mai mare pentru Statele Unite și aliații lor, care se străduiesc să caute metode viabile de a perturba relația în curs de dezvoltare între guvernele Rusiei și Iranului, potrivit unui raport publicat de Wall Street Journal.
Se pare că aproximativ 300.000 de proiectile de artilerie și un total de un milion de cartușe au fost transportate din Iran în Rusia cu un cargo în ultimele șase luni, iar agențiile de informații americane sunt considerate a fi pe deplin conștiente de aceste transporturi.