Ucraina vrea să forțeze forțele rus să se retragă din Crimeea. Cele mai recente lovituri în acest sens au fost date vineri, 31 mai. La momentul respectiv, o operațiune în cooperare a marinei și a armatei a lovit un terminal petrolier și un punct de traversare cu feribotul din portul Kavkaz, pe partea rusească a strâmtorii Kerci.

Ucraina vrea să-și recapete fiecare teritoriu ocupat

Cu câteva ore înainte, trupele Kievului au lovit și partea dinspre Crimeea a punctului de trecere. Astfel, au avariat două feriboturi cruciale pentru Rusia, fără de care Moscova nu va putea să continue aprovizionarea teritoriului ocupat.

Amintim că aceste noi lovituri accentuează o problemă deja existentă pentru Kremlin. Într-o serie de atacuri ucrainene în 2022 și 2023, podul care leagă Crimeea de Rusia a fost avariat semnificativ.

Astfel, nu mai este capabil să mențină un flux feroviar adecvat pentru a înlocui infrastructura maritimă și feroviară distrusă, conform Politico.

Podul nu poate fi folosit pentru logistică militară

De asemenea, podul respectiv nu poate fi folosit pentru logistică militară. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a oferit mai multe explicații.

Oficialul a subliniat că podul nu poate fi folosit nici pentru transferul de vehicule blindate grele.

În acest context, trupele lui Vladimir Putin sunt forțate să depindă de infrastructura feroviară din restul Ucrainei ocupate.

Acest lucru dă un avantaj armatei ucrainene în condițiile în care aceasta poate să atace mai ușor trenurile și camioanele rusești care tranzitează teritoriul.

Potrivit celor spuse de Pletenciuk, feribotul civil era „singura rută de transport al armatei ruse”, în contextul în care linia de cale ferată pe care rușii o construiesc în teritoriile ocupate nu este încă gata.

Acesta a mai spus și că logistica lor maritimă este și ea distrusă de multă vreme.

„Având în vedere că linia de cale ferată pe care rușii o construiesc în teritoriile ocupate ale Ucrainei nu este gata încă, acest feribot civil era singura rută de transport al armatei ruse. Logistica lor maritimă este și ea distrusă de multă vreme, după ce Ucraina a distrus patru nave și a avariat alte cinci”, a declarat Pletenciuk.

Rusia, razboi, Europa, Ucraina
SURSA FOTO: Pexels

Atacurile sunt menite să slăbească capacitatea rușilor de a controla Crimeea

Atacul face parte din ultima etapă a operațiunii prin care vor să slăbească decisiv capacitatea rușilor de a controla Crimeea. Pe lângă loviturile împotriva centrelor logistice, ucrainenii au folosit inclusiv drone marine și rachete lansate de pe coastă pentru a distruge sau avaria cel puțin 27 de nave de război rusești și un submarin.

Armata ucraineană a atacat și aeroporturi rusești sau baze navale. Astfel, a forțat armata rusă să-și mute flota de la Marea Neagră în portul Novorosisk.

Mai mult, apărarea aeriană a peninsulei a fost degradată de atacuri constante.

„Câtă vreme ocupanții ruși se află în Crimeea ucraineană, ceva va tot exploda acolo periodic”, a subliniat Pletenciuk.