Ucraina va beneficia de echipament militar suplimentar din partea Statelor Unite ale Americii. Transportul respectiv va fi anunțat, miercuri, de Administrația Joe Biden, având o valoare totală de 750 de milioane de dolari americani.
Transportul va fi finanțat de Presidential Drawdown Authority (PDA), prin care președintele american poate autoriza transferul de echipament militar american fără aprobarea Congresului Statelor Unite ale Americii, relatează agenția de presă Reuters.
Un consilier de rang înalt al Congresului Statelor Unite ale Americii a spus că echipamentele militare vor include sisteme de artilerie grea, inclusiv obuziere.
Reamintim faptul că, săptămâna trecută, Casa Albă a declarat că a oferit peste 1,7 miliarde de dolari în asistență de securitate Guvernului de la Kiev, de la izbucnirea războiului de pe 24 februarie. Livrările de armament militar au inclus: rachete defensive antiaeriene Stinger și antitanc Javelin, muniție și veste antiglonț.
De asemenea, Cehia, Marea Britanie și Slovacia au decis să trimită vehicule blindate, rachete de apărare și sisteme antiaeriene suplimentare în Ucraina.
Ucraina primește echipament militar suplimentar din Cehia și Slovacia
Guvernul de la Praga a furnizat cinci tancuri T-72, vehicule blindate de infanterie și sisteme de rachete Strela-10 (SA-13 Gopher) Ucrainei, potrivit sursei citate.
Slovacia a furnizat un sistem antiaerian S-300 armatei ucrainene. Reamintim faptul că Cehia şi Slovacia au echipamente militare de fabricaţie sovietică, însă armata ucraineană a acceptat un astfel de harnașament deoarece militarii ucraineni sunt familiarizaţi cu el.
„Furnizăm de câteva săptămâni echipamente militare grele, mă refer la modul general, dar este clar că sunt tancuri, vehicule de infanterie, sisteme de artilerie şi lansatoare de rachete. Din Cehia au fost furnizate echipamente de sute de milioane de dolari”, a declarat un oficial de rang înalt de la Ministerul Apărării din Cehia, fără să ofere detalii suplimentare despre echipamentele militare transferate în Ucraina.
„Aş vrea să confirm că Slovacia a furnizat Ucrainei un sistem antiaerian S-300. Naţiunea ucraineană îşi apără curajos teritoriul suveran, la fel şi noi. Este obligaţia noastră să ajutăm, nu să stăm degeaba şi să fim ignoranţi faţă de pierderile de vieţi omeneşti din cauza agresiunii Rusiei”, a declarat premierul slovac Eduard Heger, citat de cotidianul francez Le Figaro.
Marea Britanie trimite rachete de apărare antiaeriană și antitanc în Ucraina
De asemenea, Marea Britanie va trimite, din nou, rachete de apărare antiaeriană și antitanc în Ucraina. Harnașamentul respectiv este inclus într-un nou pachet de echipamente militare de 100 de milioane de lire sterline, a anunțat premierul britanic Boris Johnson, vineri, 8 aprilie, conform CNN.
Acesta a adăugat că Marea Britanie și Germania vor colabora în domeniul securității energetice și al energiilor regenerabile, urmărind să reducă dependența de petrolul și gazele naturale din Rusia.
„Nu ne putem transforma sistemele noastre energetice respective peste noapte. Dar știm, de asemenea, că războiul lui Putin nu se va încheia peste noapte.
Astăzi, pot anunța că Marea Britanie va trimite încă 100 de milioane de lire sterline în valoare de echipamente de înaltă calitate către forțele armate ucrainene, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, care trag cu o viteză de trei ori mai mare decât viteza sunetului, alte 800 de rachete antitanc și muniție de precizie.
Vom trimite, de asemenea, mai multe căști, echipamente de vedere pe timp de noapte și veste antiglonț, pe lângă cele 200.000 de echipamente militare neletale pe care Marea Britanie le-a trimis deja”, a explicat Boris Johnson.
Guvernul de la Londra și Guvernul de la Berlin vor organiza o reuniune comună în 2023, iar miniștrii Apărării din Marea Britanie și Germania se vor întâlni oficial înainte de următorul Summit NATO din iunie, a completat Boris Johnson.