În cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, care are loc chiar înainte de summit-ul din această săptămână la care va participa și președintele SUA, Joe Biden, au fost purtate discuții referitoare la spijinul acordat Ucrainei.
Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, anunță că Uniunea Europeană îşi va spori la un miliard de euro ajutorul financiar destinat achiziției de produse militare către Ucraina.
„Vom spori mijloacele financiare destinate achiziţiei de produse militare la un miliard de euro, pentru a arăta clar deplină solidaritate cu Ucraina”, a declarat presei Annalena Baerbock, aflată la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor europeni de externe.
Germania asigură vânzările de arme
Totodată, șefa diplomației de la Berlin a mai adăugat și că Germania va fi cea care se va asigura că vânzările de arme ale producătorilor germani vor fi efectuate cât mai repede posibil. „Ucraina are nevoie de arme”, a afirmat ea.
Pe de altă parte, aceasta nu a dat prea multe detalii în acest sens, precizând doar că „este vorba despre viaţă şi moarte” și că războiul este în plină desfășurare și, prin urmare, „e nevoie de mare atenţie când vorbim despre ce arme vor fi livrate şi unde”.
În ceea ce privește rolul NATO, oficialul german precizează că Alianța trebuie să prevină extinderea războiului către alte ţări din Europa.
„Avem o responsabilitate faţă de ucraineni, dar avem o responsabilitate şi faţă de cei 450 de milioane de europeni şi faţă de aceia care sunt membri NATO”, a punctat Annalena Baerboc.
Germania organizează o conferință a donatorilor
Amintim faptul că la data de 5 aprilie, Germania urmează să găzduiască și o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă valului de refugiaţi ucraineni, conferinţă ce va fi coprezidată de Franţa şi România.
„Este vorba despre sprijinirea Republicii Moldova, care este cea mai fragilă ţară aflată în această situaţie”, a declarat Annalena Baerbock, potrivit Reuters. Ea a estimat că în săptămânile următoare numărul refugiaţilor ucraineni va ajunge la 8-10 milioane de persoane.
De menționat este faptul că, potrivit, organizaţiilor umanitare, peste 3,5 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, alţi circa 6,5 milioane fiind strămutaţi în interiorul Ucrainei, iar mulţi dintre ei sunt copii.