Comisia Europeană a anunțat, vineri, că va oferi Ucrainei, cu ajutorul Enel, peste peste 5.000 de panouri solare. Președintele CE, Ursula von der Leyen, a anunțat că acestea vor ajunge în curând pe teritoriul ucrainean.
În cursul zilei de vineri, 3 martie, prin lansarea proiectului „Raza de speranță” împreună cu Enel, Comisia Europeană face un prim pas în cadrul inițiativei mai largi anunțate de președintele Ursula von der Leyen privind donațiile de panouri solare către Ucraina în timpul vizitei sale la Kiev, la 2 februarie 2023.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, directorul general al Enel, Francesco Starace, și ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, s-au întâlnit astăzi în format hibrid pentru a saluta angajamentul Enel de a dona Ucrainei 5.700 de panouri solare fotovoltaice (PV) de 350 de wați fiecare, pentru o capacitate totală de aproximativ 2 MW. Panourile solare fotovoltaice donate vor acoperi până la 11.400 de metri pătrați de acoperișuri împărțite între diferite clădiri publice din Ucraina. Livrarea este programată să aibă loc până în vara anului 2023.
”În urma anunțurilor făcute la Kiev în urmă cu o lună, astăzi putem anunța că un prim lot de panouri solare va fi livrat în curând în Ucraina. Doresc să mulțumesc companiei Enel, care donează Ucrainei 5 700 de panouri solare. Aceste panouri solare sunt produse în Europa, în Catania, cu sprijinul Fondului european pentru inovare. Acestea vor furniza energie electrică școlilor, spitalelor și pompierilor. Sunt convins că și alte companii europene, precum și statele membre se vor inspira din acest prim pas, astfel încât Ucraina să se poată baza pe electricitate curată, produsă acasă”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a precizat că ”acest proiect demarează o inițiativă mai amplă de creștere a securității energetice a Ucrainei prin dezvoltarea capacităților sale regenerabile. El demonstrează solidaritatea europeană în acțiune și arată cum investițiile în producția de tehnologie curată pot face Europa mai sigură și mai independentă din punct de vedere energetic. Sunt foarte recunoscător Enel pentru această donație generoasă către Ucraina. Încă o dată, Enel se dovedește a fi un lider, nu numai ca o companie aflată în fruntea inovației în domeniul tehnologiilor curate, ci și pentru responsabilitatea sa socială. Suntem mândri că panourile solare produse în UE vor contribui la creșterea securității energetice pentru școlile, spitalele și alte clădiri publice din Ucraina.”
Măsura face parte dintr-un efort mai amplu privind alimentarea cu energie electrică
Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu întreprins de UE pentru a asigura soluții în afara rețelei electrice care vizează alimentarea cu energie electrică a unor clădiri civile publice cheie din Ucraina. Ca urmare a atacurilor continue ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina, UE furnizează 5 400 de generatoare de energie. Panourile solare fotovoltaice vor juca un rol similar, deoarece vor permite clădirilor publice din Ucraina să se bazeze pe energia electrică autogenerată.
„Dorim să mulțumim Comisiei Europene pentru că ne-a implicat în această inițiativă importantă, prin care putem contribui la funcționarea continuă a serviciilor publice esențiale din Ucraina. Panourile fotovoltaice pe care le donăm au fost produse de fabrica noastră 3Sun Gigafactory, care este o excelență italiană ce deschide calea către o mai mare independență energetică în Europa, ajutând la relocalizarea lanțului valoric fotovoltaic. Aceste panouri vor genera energie curată, durabilă și fiabilă, ajutând clădirile publice esențiale din Ucraina, cum ar fi școlile și spitalele, să devină autosuficiente din punct de vedere energetic. Prin acest proiect, oferim o „rază de speranță” oamenilor din Ucraina, care suferă profund din cauza războiului în curs de desfășurare”, a declarat Francesco Starace, CEO Enel.
Cum vor fi transportate panourile donate?
Panourile donate de Enel vor fi transportate cu sprijinul logistic al mecanismului de protecție civilă al Uniunii (UCPM) și al Comunității Energiei. Panourile vor fi alocate clădirilor publice cheie din Ucraina care oferă servicii publice esențiale, cum ar fi educația și sănătatea, în conformitate cu lista de priorități stabilită de guvernul ucrainean. Supravegherea independentă a procesului de distribuție și instalare în Ucraina va fi asigurată de Secretariatul Comunității Energiei în cooperare cu autoritățile ucrainene respective.
„Descentralizarea treptată a sistemului energetic ucrainean este o garanție a securității și a rezistenței sale împotriva atacurilor rusești. În continuarea acestui curs, Ministerul Energiei se va concentra pe stimularea dezvoltării energiei verzi. Este deosebit de important astăzi să se extindă capacitatea de alimentare autonomă cu energie electrică a instalațiilor care sunt vitale pentru funcționarea țării. Suntem recunoscători Enel, tuturor companiilor europene și Comisiei Europene, pentru sprijinul puternic și solidaritatea lor în lupta noastră pentru viață, lumină și căldură în casele noastre ucrainene”, a declarat și ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, scrie Comisia Europeană.