Potrivit unor diplomaţi care au luat parte la reuniunea Ecofin, mai multe state membre UE au cerut ca Ucraina să beneficieze în 2015 şi 2016 de credite pe termen mediu în valoare de până la 2,6 miliarde de euro.
'Comisia Europeană a pus pe masă 1,8 miliarde de euro. Unii ar fi dorit să facem mai mult. Ceea ce este însă urgent astăzi este să începem să implementăm acest pachet deoarece Ucraina are nevoie de el astfel încât Guvernul de la Kiev să nu se confrunte cu o situaţie insuportabilă', a declarat presei ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a solicitat încă de luna trecută un ajutor financiar de urgenţă de la Uniunea Europeană. Ucraina depinde de un acord de împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional însă unii economişti sunt de părere că Kievul ar avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 15 miliarde de dolari pentru a face faţă crizei economice provocate de luptele cu rebelii pro-ruşi din estul ţării.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat recent la Forumul de la Davos că este în favoarea unui program mai mare pentru Ucraina, în schimbul unor reforme structurale. La rândul său, Michel Sapin a spus că UE vrea să vadă care va fi rezultatul discuţiilor dintre Ucraina şi FMI înainte de a oferi noi ajutoare, care se adaugă celor 1,4 miliarde de euro acordate de Bruxelles anul trecut. Un alt factor constrângător este că Uniunea Europeană utilizează o parte din bugetul său sub formă de garanţii pentru banii pe care îi strânge pe pieţele de capital pentru creditele acordate Ucrainei. Majorarea ajutoarelor acordate Ucrainei înseamnă că vor fi mai puţini bani pentru alte priorităţi ale UE, de exemplu pentru dezvoltare în Africa, o prioritate pentru Franţa. AGERPRES