Ucraina propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. Dmitro Kuleba: Are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent?
Ucraina va cere luni revocarea Rusiei din calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a declarat duminică seara târziu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
„Mâine ne vom exprima oficial poziția noastră. Avem o întrebare foarte simplă: Are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de a fi în ONU?”, a declarat el, vorbind duminică seara târziu în timpul unui maraton la televiziunea națională.
Kuleba a declarat că problema scaunului permanent cu drept de veto al Rusiei în Consiliu – deținut și de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și China – este deja discutată în cercurile diplomatice.
„Aceste probleme nu sunt încă discutate la conferințele de presă și în declarațiile publice ale liderilor de state și guverne, dar la un nivel inferior, oamenii își pun deja întrebarea – cum ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o amenințare la adresa păcii și securității”, a spus el.
Consiliul de Securitate este alcătuit din 15 membri
Consiliul de Securitate este alcătuit din 15 membri care au sarcina de a aborda crizele globale prin adoptarea de sancțiuni, autorizarea acțiunilor militare și aprobarea modificărilor la Carta ONU. Cei cinci membri permanenți, care au drept de veto, pot bloca orice rezoluție și reflectă dinamica puterii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Țările pledează de mult timp pentru o reformă a Consiliului de Securitate, unele dintre ele criticând lipsa de reprezentare a țărilor africane și latino-americane atunci când vine vorba de locurile permanente.
Organismul poate, de asemenea, să devină impotent din cauza unui singur membru cu drept de veto – așa cum s-a demonstrat în februarie, când diplomații au continuat să citească declarații scrise în prealabil chiar în momentul în care Rusia a început să bombardeze Ucraina.
SUA susțin extinderea Consiliului de Securitate
În septembrie, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că susține o extindere a Consiliului de Securitate și că acesta „ar trebui să devină mai incluziv” – un apel rar la acțiune din partea Washingtonului, având în vedere că a ocolit Consiliul pentru a invada Irakul în timpul administrației lui George W. Bush.
De la invazia Rusiei în Ucraina, puterile occidentale s-au străduit să se asigure că Rusia nu blochează reuniunile Consiliului de Securitate prin intermediul normelor de procedură ale ONU, scrie Barrons.