Consilierul şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, a vorbit despre posibile negocieri cu Rusia. Într-o postare pe contul său de socializare acesta a precizat că, mai întâi, trebuie să ne amintim toate crimele de război comise de Rusia.

În ce context revine Kievul la negocieri?

El spune că Ucraina se va așeza la masa negocierilor doar după ce se înființează un tribunal împotriva Rusiei şi după ce trupele ruseşti vor fi retrase din teritoriile țării.

„Întrebare pentru ‘pacificatori’: Vreţi negocieri? Algoritmul este simplu:

1. Uitaţi-vă la fotografiile/videoclipurile cu gropile comune;

2. Sugeraţi Kremlinului să-şi retragă imediat trupele de pe teritoriul suveran al Ucrainei;

3. Constituiţi un tribunal şi cereţi extrădarea criminalilor de război ruşi. Mai puţine fantezii – mai multă realitate”, a scris Podoliak pe Twitter.

Zelenski declară imposibile negocierile cu Putin

Tot în acest context, amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat săptămâna aceasta un decret care declară în mod oficial ca ‘imposibilă’ perspectiva oricăror negocieri între Kiev şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dar lasă uşa deschisă pentru discuţii cu Rusia.

Decretul oficializează comentariile făcute anterior de Zelenski după ce preşedintele rus a proclamat drept parte a Rusiei patru regiuni ucrainene ocupate, în ceea ce Kievul şi Occidentul au spus că este o farsă ilegitimă.

„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a spus Zelenski.

Putin vrea un nou mare acord cu Occidentul

De asemenea, de cealaltă parte, Turcia consideră că există un aspect mai important în joc atunci când vine vorba de implicarea Rusiei în negocieri, potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

„Noi înțelegem că Putin vrea să aibă un nou mare acord, o nouă înțelegere cu Occidentul. Este vorba parțial despre Ucraina, fără îndoială. Dar problema mai mare este, de fapt, o nouă înțelegere între Rusia și lumea occidentală”, a declarat Kalin.

Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă Rusia de astăzi, a spus el.

„Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă o nouă înțelegere”, a spus Kalin.