Ucraina, rodul perioadei sovietice. Vladimir Putin: Este caraghios să spui despre ruși că nu sunt un popor băștinaș al Ucrainei

În cadrul interviului, președintele Vladimir Putin a spus că părerea sa despre ideea autorităților ucrainene este negativă, spunând că aceasta aduce cu teoria și practica Germaniei Naziste.

”Împărțirea în sine în băștinași, oameni de categoria întâi, oameni de categoria a doua și așa mai departe este ceva care cu siguranță amintește de teoria și practica Germaniei naziste. Și cum rămâne cu oamenii cu sânge amestecat?”, a spus Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a reiterat că Ucraina a devenit ”rodul perioadei sovietice”, subliniind că atunci oamenii care trăiau în zonele respective se numea ruși și erau ortodocși.

”Organizând Uniunea Sovietică, bolșevicii au creat inclusiv republicile unionale și Ucriana. Poate fi amintit faptul că aceste teritorii au intrat în componența statului rus sau procesul de reunificare cu Rusia a început în 1654, după Rada de la Pereiaslav. Iar atunci, oamenii care trăiau pe aceste teritorii, ceea ce înseamnă, vorbind în limbajul de astăzi, trei regiuni, se considerau și se numeau ruși și ortodocși”, a explicat președintele Rusiei.

Postul de televiziune unde a fost invitat Vladimir Putin informează că Zelenski a depus, la 18 mai, un proiect de lege privind ”Popoarele băștinașe ale Ucrainei”, ce-i definește pe băștinași (în afară de ucraineni) ca fiind tătarii crimeeni, karaimii și crîmciakii. Președintele rus este de părere că ”să vorbești despre ruși ca despre un popor care nu este băștinaș al Ucraina este nu doar incorect, este caraghios și stupid”.

Acordurile de la Minsk nu va fi pus în aplicare

Putin a mai spus că Ucraina nu va pune în aplicare Acordurile de la Minsk. El a mai arătat că în înțelegerile în josul cărora se află semnăturile autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, scrie că puterea de la Kiev trebuie să discute cu oamenii Donbassului, notează veștidinrusia.ro.

Putin subliniază că fostul lider ucrainean, Piotr Poroșenko, a insistat ca pe acele documente să existe semnăturile conducătorilor nerecunoscutelor republici.

”Iar acum, autoritățile de la Kiev nu vor să stea de vorbtă cu ei. Autoritățile de la Kiev nu au, pur și simplu, dorința de a pune în aplicare Acordurile de la Minsk”, a afirmat Putin.

Jumătate din Ucraina nu vrea să adere la NATO

Președintele rus a mai spus că ultimele date apărute arată că jumătate din populația Ucrainei nu dorește ca țara lor să adere la NATO.

”Potrivit ultimelor date publicate, proporția este, acolo, cam de 50 la 50. Cel puțin 50% dintre locuitorii Ucrainei nu vor ca țara lor să adere la NATO, și sunt oameni deștepți. O spun fără urmă de ironie și nu pentru că alții ar fi proști, o spun pentru că cei care nu o vor înțeleg că nu vor să ajungă pe linia de foc, nu vor să devină monedă de schimb sau carne de tun”, a arătat liderul rus.

Aderarea Ucrainei la NATO, o linie roșie pentru Kremlin

„Imaginați-vă că Ucraina devine membru NATO. Rachetele vor fi instalate undeva lângă Harkov – timpul de zbor (până la Moscova) va fi de 7-10 minute. Este sau nu o linie roșie pentru noi? Luați ceea ce ar fi inacceptabil pentru Statele Unite: desfășurarea rachetelor în Cuba. Timp de zbor: 15 minute. Și pentru ca timpul de zbor să fie redus la 7-10 minute, ar fi necesar ca racete să plasate la granița de sud a Canadei sau la granița de nord a Mexicului. Este aceasta o linie roșie pentru SUA? Cum ar trebui să reacționăm la ceea ce se propune și de discută ”, a explicat președintele rus.

Sursă foto: Dreamstime