Ucraina: Rusia a adus două nave de război în Marea Neagră

Sursă: Dreamstime

Oficialii ucraineni susțin că Rusia a adus două nave de război în Marea Neagră într-o nouă demonstrație „de prezență și forță”. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu este echipată deocamdată cu rachete.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că rușii ar putea să dezvolte o nouă tactică pentru un atac combinat. Ea a spus recent că din cauza pierderilor semnificative ale Rusiei, Moscova va fi nevoită să anunțe o a doua mobilizare parțială în primele trei luni ale anului. De asemenea, oficialii ruși susțin că Rusia a adus două nave în Marea Neagră, potrivit Rador.

O nouă demonstrație de forță a Rusiei

„Una dintre acestea este o navă mare de asalt. Aceasta este o demonstrație de prezență și forță. Dar încă nu există niciuna care să transporte rachete, deoarece vremea nu este propice: a devenit mai frig și marea este puțin mai furtunoasă. Putem spune că încă nu şi-au terminat pregătirile pentru lovituri masive cu rachete”, a declarat Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional al Ucrainei din Sud.

În ceea ce privește atacurile Rusiei și de ce nu au fost lansate de Crăciunul pe rit vechi, Natalia Humeniuk a spus că „cel mai probabil, inamicul are nevoie de o pauză”.

„Nu este niciun fel de ‘armistiţiu’, ci necesitatea de a avea timp pentru a analiza forțele și capacitățile existente și pentru a planifica acțiuni ulterioare. Pentru că ei (ruşii, n.r.) chiar suferă, nu au succes pe uscat. Situația le este dificilă în sud și în est, ceea ce obligă conducerea lor să caute noi căi”, a precizat Humeniuk.

Ea nu exclude faptul că rușii ar fi putut dezvolta o nouă tactică, prin utilizarea combinată a rachetelor, a dronelor iraniene și a altor arme.

„Vedem că vremea nu este propice pentru acest lucru și, probabil, această pregătire a fost afectată și de condițiile meteorologice, deoarece este nevoie de vreme corespunzătoare pentru a pregăti navele de lansare, pentru a le echipa și a le trimite în larg”, a mai precizat Natalia Humeniuk.

Situația rămâne dificilă

Purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, a mai declarat că situația de pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Mikolaiv, „rămâne dificilă” și că trupele rusești sunt încă prezente acolo.

Potrivit lui Humeniuk, o porțiune de 40 de kilometri lungime și până la 12 kilometri lățime a peninsulei Kinburn, între estuarul Nipru-Buzka și Marea Neagră, este în prezent „linia de demarcație, linia frontului, unde se duc lupte”.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, controlul asupra țărmului Kinburn ar permite armatei ucrainene să reducă atacurile rusești asupra coastei ucrainene a Mării Negre, precum și să acționeze ca un cap de pod pentru a desfășura operațiuni militare pe malul estic al râului în regiunea Herson, controlată de Rusia.