Ucraina salută „gândurile de pace” ale Chinei. Volodimir Zelenski ar vrea să se întâlnească cu Xi Jinping

Sursă: Dreamstime

Ucraina salută „gândurile de pace” al Chinei, iar Volodimir Zelenski ar vrea să se întâlnească cu Xi Jinping pentru a discuta despre războiul din țara sa. Iată ce părere are președintele Ucrainei despre planul de pace propus de Guvernul de la Beijing.

Kievul susține că Beijingul i-a trimis „gânduri de pace”, ci nu un plan concret

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri, 24 februarie 2033, „unele elemente” din planul de pace propus de China, dar din punctul său de vedere, Guvernul de la Beijing nu a oferit un plan concret de pace, ci doar „câteva gânduri.”

Acesta a reamintit că doar ţara în care se poartă un război ar trebui să fie iniţiatoarea unui plan de pace și că orice plan de pace care NU include o retragere totală a soldaților ruși din Ucraina este inacceptabil pentru Guvernul de la Kiev.

„Este un semnal important că se pregătesc să ia parte la această temă”, a declarat, vineri, Volodimir Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Kiev, referindu-se la oferta Chinei de a relua negocierile de pace.

„Până acum, văd acest lucru ca pe un semnal – nu ştiu ce se va întâmpla mai târziu. Îmi doresc foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, iar pentru mine acest lucru este foarte important. Acesta este punctul numărul unu”, a adăugat Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Volodimir Zelenski vrea să se întâlnească cu Xi Jinping

În cadrul acelei conferințe de presă, Volodimir Zelenski a fost întrebat cum intenţionează să aducă de partea sa statele care sunt îndepărtate din punct de vedere geopolitic de Ucraina. La această întrebare, președintele Ucrainei a spus că intenţionează să se întâlnească cu președintele Chinei, Xi Jinping, dar nu a precizat când ar putea avea loc o astfel de întâlnire.

„Am de gând să mă întâlnesc cu Xi Jinping şi cred că acest lucru va fi benefic pentru ţările noastre şi pentru securitatea în lume. Nu este doar o chestiune de război. Suntem ţări care sunt interesate să menţină o relaţie economică. Din câte ştiu, China respectă integritatea teritorială, istoric, a respectat-o şi, prin urmare, trebuie să facă tot ce poate pentru ca Federaţia Rusă să părăsească teritoriul nostru, deoarece acest lucru ar însemna respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale”, a explicat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a precizat, totodată, că este necesar să se respecte dreptul internaţional şi Carta Naţiunilor Unite, iar dacă Guvernul de la Beijing este de acord cu acest lucru înseamnă că susţine „formula de pace” prezentată de Ucraina, care cere Rusiei să părăsească tot ceea ce este recunoscut la nivel internaţional ca fiind teritoriu ucrainean.

Potrivit sursei citate anterior, într-un nou document care abordează războiul din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut reluarea negocierilor de pace și încetarea sancţiunilor unilaterale, subliniind opoziţia sa faţă de utilizarea armelor nucleare pe câmpul de luptă din Ucraina.

Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Beijingului de a se prezenta ca un mediator de pace neutru. Pretenţia de neutralitate a Beijingului a fost grav subminată de refuzul său de a recunoaşte natura conflictului – până acum a evitat să îl numească „invazie” – şi de sprijinul diplomatic şi economic acordat Moscovei.

Volodimir Zelenski vrea să atragă America Latină, Africa, China și India de partea Ucrainei

În prezent, Volodimir Zelenski încearcă să consolideze eforturile diplomatice ale Guvernului de la Kiev, motiv pentru care a cerut organizarea unui summit cu liderii statelor din America Latină, precizând, totodată, că Ucraina ar trebui să ia măsuri pentru a construi relaţii şi cu ţările africane.

Volodimir Zelenski a recunoscut că ar dori ca statele din America Latină şi Africa, precum şi China şi India, să se alăture formulei de pace propuse de Guvernul de la Kiev.

„Ştiţi cât de dificil este pentru mine să părăsesc ţara, dar aş călători special pentru această întâlnire. Aş putea comunica cu ei, cu mass-media lor, cu societăţile lor”, a zis președintele Ucrainei.

Vă amintim că America Latină și Africă sunt două continente în care Rusia este influentă şi care au evitat să se exprime în favoarea Ucrainei, până acum.