Ucraina este ferm convinsă că va învinge armata rusă

Guvernul de la Kiev a salutat miercuri „poziţia lucidă” a NATO față de Rusia, după ce statele aliate au aprobat un nou Concept Stategic prin care etichetează Rusia ca fiind „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru securitatea Alianței Atlanticului de Nord.

„Astăzi, la Madrid, NATO a dovedit că poate lua decizii dificile, dar esențiale. Salutăm o poziție clară față de Rusia, precum și aderarea Finlandei și Suediei. O poziție la fel de puternică și activă asupra Ucrainei va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice”, a scris miercuri Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei din Ucraina, pe contul său de Twitter.

La rândul său, Andrii Iermak, şeful Administraţiei Prezidenţiale din Ucraina, a salutat mesajul pe care NATO l-a transmis Rusiei.

„Rusia nu va învinge Ucraina – Rusia va fi învinsă. Acesta este mesajul NATO. Statele membre subliniază în mod repetat la summit-ul. Ucraina și aliații săi trebuie să câștige această bătălie pentru democrație. Nu există altă cale”, a scris miercuri Andrii Iermak pe contul său de Twitter.

NATO vede acum Rusia ca pe o amenințare și China ca pe o provocare pentru interesele sale

În prezent, NATO nu mai vede Rusia ca pe un partener strategic, cu toate acestea, Alianța Atlanticului de Nord a precizat că „nu caută o confruntare” directă cu armata rusă şi nici „nu reprezintă o ameninţare” pentru poporul rus, potrivit noului Concept Strategic, adoptat astăzi, 29 iunie 2022. Menționăm faptul că acest document va fi valabil pentru următorii zece ani.

Acest document face referire, acum, și la China, despre care spune că foloseşte „o gamă largă de activităţi politice, economice şi militare” pentru a-şi proiecta puterea la nivel global.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive (opresive) reprezintă provocări pentru interesele noastre, securitatea noastră şi valorile noastre”, scrie în noul Concept Strategic al NATO, în care este criticat „parteneriatul strategic” dintre Guvernul de la Beijing şi Guvernul de la Moscova întrucât se opune „ordinii internaționale”.

Totodată, liderii statelor membre NATO au decis și consolidarea prezenţei militare pe Flancul Estic, în contextul războiului din Ucraina, şi suplimentarea efectivelor Forţei de Răspuns a NATO la 300.000 de soldați profesioniști. În plus, NATO a aprobat şi documentul denumit „Declaraţia de la Madrid”, prin care a promis Ucrainei sprijin politic şi ajutor militar pe termen lung, inclusiv arme, muniţii şi instrucţie pentru armata sa, relatează agenția de presă AFP.