Ministrul din Ucraina a spus în timpul vizitei la Praga că țara sa se opune cu fermitate unor astfel de măsuri.
„O astfel de decizie ar reprezenta o încălcare a reglementărilor din piaţa comună şi a acordului de asociere Ucraina-UE, ar fi contrară principiului solidarităţii”, a declarat Dmitro Kuleba.
Ucraina este pregătită să caute soluţii
De asemenea, ministrul ucrainean de Externe a spus că Ucraina este pregătită să caute soluţii. Totuși, spune el, cerealele nu ar trebui să fie ostatici ai proceselor politice interne din ţările implicate, conform Reuters.
Amintim că reacția a venit după ce ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că țara sa sprijină extinderea, până la finalul anului, a interzicerii de către UE a importurilor de cereale din Ucraina către acele ţări. Măsura este susținută și de Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.
„Sprijinim interzicerea importurilor în ţările noastre până la finalul anului. Vreau să spun, chiar în cazul în care nu se aprobă prelungirea, unele ţări vor introduce propriile lor restricţii. Declaraţia noastră este clară”, a spus Robert Telus.
Amintim că UE a permis în mai Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. Totodată, a permis în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.
Mari cantităţi din cerealele ţării au rămas în Europa Centrală şi de Est (CEE), din cauza blocajelor logistice, afectând preţurile şi vânzările pentru fermierii locali. Situația a apărut după ce invazia rusească a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Bulgaria a renunţat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu
Ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Bulgaria, Kiril Vatev, a anunțat anterior că Executivul de la Sofia a renunţat la solicitarea privind interzicerea importurilor de grâu din Ucraina.
Bulgaria a informat Comisia Europeană că insistă să se aplice până la finalul anului alte interdicții. Este vorba despre seminţe de floarea-soarelui, ulei de gătit nerafinat şi lapte praf din Ucraina.
Vatev a explicat că obiectivul este de a căuta un echilibru în lanţul agroalimentar. Un alt obiectiv este de a favoriza produsele din Bulgaria în defavoarea celor importate. Potrivit ministrului, alte state membre şi-au asigurat sume importante pentru proiecte de infrastructură. Acesta a dat drept exemplu Polonia.