Ucraina sfidează Rusia

Ucraina sfidează Rusia! Două nave de marfă au ajuns într-un port ucrainean după ce au călătorit prin Marea Neagră. Ele au folosit o nouă rută, au declarat autoritățile portuare ucrainene.

Acestea au ajuns la Chornomorsk sâmbătă și urmau să încarce 20.000 de tone de grâu cu destinația piețele mondiale.

Oficialii au declarat că a fost prima dată când navele civile au ajuns într-un port ucrainean de la prăbușirea acordului cu Rusia. Anterior, coridorul fusese folosit doar de navele care plecau din Ucraina.

Navele vor livra grâu în Egipt și Israel

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat că navele au navigat sub pavilionul națiunii insulare oceanice Palau. Echipajul lor era format din persoane din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan și Egipt. El se referă la navele Resilient Africa și Aroyat.

Navele vor livra grâul în Egipt și Israel, potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Kievul a declarat unilateral coridorul maritim, după ce Rusia a renunțat la un acord susținut de ONU. Acesta a facilitat exporturile de cereale din porturile ucrainene. Coridorul maritim se întinde de-a lungul coastei vestice a Mării Negre.

Moscova a declarat că unele părți ale acordului care permiteau exportul produselor sale alimentare și al îngrășămintelor nu au fost onorate. De asemenea, s-a plâns că sancțiunile occidentale îi restricționează propriile exporturi agricole.

De atunci, Rusia a amenințat că va considera navele civile care navighează spre Ucraina drept potențiale ținte militare.

La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a acuzat Rusia că a țintit o astfel de navă cu mai multe rachete de croazieră. Este vorba despre o navă care se afla în portul Odesa.

cereale Ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Ucraina, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de culturi precum uleiul de floarea-soarelui, orzul, porumbul și grâul.

Când Rusia a invadat Ucraina marina sa a blocat porturile din Marea Neagră. Astfel, a blocat 20 de milioane de tone de cereale destinate exportului.

Acest lucru a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a amenințat să creeze penurie în țările din Orientul Mijlociu și Africa, care importă cantități semnificative de alimente din Ucraina.

Unele dintre aceste țări, printre care Afganistan, Yemen, Sudan și Etiopia, au în continuare o nevoie disperată de ajutor umanitar.

Pe lângă faptul că amenință navele care trec prin Marea Neagră, Moscova a vizat din ce în ce mai mult infrastructura portuară ucraineană.

Aceasta a atacat în repetate rânduri porturile Izmail și Reni, de unde pleacă o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei din iulie, pentru a încerca să întrerupă operațiunile.

Kievul a acuzat Rusia de o încercare „cinică” de a-i afecta exporturile de cereale și de a submina securitatea alimentară globală.